Nieuws

Fransman die Atlantische Oceaan overstak in ton, sterft tijdens nieuwe poging met roeiboot

De 75-jarige Franse avonturier Jean-Jacques Savin is omgekomen toen hij probeerde in zijn eentje de Atlantische Oceaan over te roeien. ‘Helaas was de oceaan deze keer sterker dan onze vriend’, aldus zijn supportteam.

Niels Waarlo
De roeiboot waarin Savin de Atlantische Oceaan probeerde over te steken. Beeld AFP
De roeiboot waarin Savin de Atlantische Oceaan probeerde over te steken.Beeld AFP

Savin, een voormalige paratrooper, had eerder al eens de Atlantische Oceaan overgestoken in een 3 meter lang, tonvormig vaartuig. Deze oranjekleurige ton bevatte onder meer een keuken en een matras, en werd enkel voortgedreven door de oceaanstromingen en de wind. Hij begon zijn tocht eind 2018 vanaf de Canarische Eilanden en arriveerde na vier maanden ronddrijven ongeschonden in het Caribisch gebied.

Zijn jongste waagstuk, om in een 8-meter lange roeiboot solo de oceaan over te steken, zag hij als ‘het uitlachen van ouderdom’. Hij vertrok op 1 januari vanuit Portugal met 300 kilo aan uitrusting, waaronder gevriesdroogd voedsel en een harpoengeweer om te vissen.

Om zijn verjaardag te kunnen vieren, vorige week vrijdag, had hij onder meer champagne bij zich. Zijn plan was om acht uur per dag te roeien en bij harde storm dekking te zoeken in zijn boot.

Noodsignalen

Nabij de Azoren kwam hij in moeilijkheden. In de nacht van donderdag op vrijdag stuurde hij tweemaal een noodsignaal, vervolgens verloor zijn supportteam alle contact.

Na een zoektocht trof de Portugese kustwacht zijn omgeslagen roeiboot aan. Savin werd dood in de kajuit gevonden. Volgens de verklaring die zijn team op Facebook heeft gezet, is nog niet bekend wat er precies is misgegaan.

Woensdag schreef Savin op Facebook, waar hij verslag uitbracht van zijn reis, dat er een sterke wind was opgestoken. Hij voegde toe niet in gevaar te zijn. Eerder dwong de ongunstige wind hem al om een 900 kilometer langere route te kiezen dan gepland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden