Fransen zijn 'première dame' zat

Dagenlang was François Hollande middelpunt van een publieke affaire. Zaterdag maakte de Franse president zelf zijn breuk met première dame Trierweiler bekend.

VAN ONZE CORRESPONDENT PETER GIESEN

PARIJS - De Franse president François Hollande heeft zijn relatie met Valérie Trierweiler officieel beëindigd. Zaterdag gaf hij een korte verklaring aan persbureau AFP: 'Ik laat weten dat ik een einde heb gemaakt aan het gemeenschappelijk leven dat ik deelde met Valérie Trierweiler.' Hij belde zelf, niet als president van de Republiek, maar als François Hollande, omdat hij de breuk met Trierweiler als een privézaak beschouwt.

Hollande staat bekend als iemand die zijn zieleroerselen niet bloot geeft en onverkort vasthoudt aan het recht op een privéleven, ook al is hij president. Ironisch genoeg werd juist deze man het middelpunt van een publieke affaire die Frankrijk zestien dagen lang bezig hield.

Nog nooit was het privéleven van de president zo'n geliefd onderwerp in de (sociale) media. Zo verspreidde een blogger vorige week het verhaal dat Trierweiler, na het bekend worden van de relatie tussen Hollande en de actrice Julie Gayet, bij een heftige ruzie voor drie miljoen euro aan antiek kapot zou hebben gesmeten, waaronder een Sèvresvaas die nog aan Lodewijk XVI had toebehoord. Vervolgens zong het gerucht op internet zo hardnekkig rond dat de Mobilier National, verantwoordelijk voor het interieur van het Élysée, zich genoodzaakt voelde het incident officieel te ontkennen.

De privéaffaire werd een politieke zaak, omdat zij steeds onrust veroorzaakte en de aandacht afleidde van Hollandes economische plannen.

De affaire heeft ook geleid tot een discussie over het instituut première dame. Anders dan in de Verenigde Staten heeft de eerste vrouw van Frankrijk geen officiële status. Niettemin had Trierweiler een eigen kantoor in het Élysée, met een vijfkoppige staf die maandelijks 20 duizend euro kostte. Daarmee was ze overigens een stuk goedkoper dan Carla Bruni, de echtgenote van Nicolas Sarkozy die elke maand 60 duizend euro aan personeelskosten uitgaf.

De Amerikaanse first lady is nog duurder: Michelle Obama heeft een staf van 24 mensen. Maar in de Verenigde Staten valt de eerste dame nauwelijks weg te denken uit de politieke cultuur. 'Als je gekozen wilt worden, kun je maar beter een vrouw hebben, een hond en een aardig gezin dat het spel weet te spelen', zei de Amerikaanse politicologe Leah Pisar in Le Parisien.

Veel Fransen vinden de première dame een archaïsch instituut. Zij kiezen een president, geen 'vrouw van'. Waarom zou de partner van de president op staatskosten aan liefdadigheid moeten doen? Volgens een enquête voor Le Parisien wil 54 procent van de Fransen van de première dame af. Hun favoriete rolmodel voor de volgende presidentiële partner is niet Michelle Obama, maar Joachim Sauer. De echtgenoot van Angela Merkel is vrijwel onbekend en wil dat ook graag zo houden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden