Fransen verwijten Cameron hypocrisie na rapport wapenexport

De Britse export van wapens naar Rusland is de afgelopen twaalf maanden met 52 procent gestegen en de exportlicenties zijn ook na de ramp met vlucht MH17 nog steeds intact. Dit heeft een kamercommissie bekendgemaakt. Voor David Cameron komt deze openbaring ongelegen.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - De Britse premier had andere Europese landen, Frankrijk voorop, vriendelijk verzocht om Rusland niet langer te voorzien van wapentuig. 'Hypocrisie!' luidde dan ook de reactie vanuit Parijs.

Het kamerrapport maakt gewag van wapenexporten naar 28 landen waar de mensenrechten volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in het geding zijn. Op deze lijst van dubieuze bestemmingen staat Rusland op de vierde plek, na Israël, Saoedi-Arabië en China. De waarde van de wapenexport naar Rusland bedroeg het afgelopen jaar 166,3 miljoen euro. Het gaat daarbij om munitie, nachtkijkers, geweren, pistolen en cryptografische apparatuur.

Vorig jaar nog gaf het Britse ministerie van Economische Zaken een vergunning voor de export van raketonderdelen en technologie die noodzakelijk is voor het afvuren van raketten. Luchtdoelraketten, tanks en ander zwaar materieel worden niet geleverd door de Britten. De export floreert ondanks de toenemende kritiek op de expansiepolitiek van Vladimir Poetin.

In het rapport wordt ook kritiek geleverd op de Labour-regering die het tussen 2004 en 2010 toestond dat er chemisch materiaal aan Syrië werd verkocht, dit ondanks de wetenschap dat ze onder meer zouden worden gebruikt om zenuwgas te ontwikkelen.

Voor Cameron zijn er meer genante momenten in aantocht. Tot de donateurs van zijn Conservatieve Partij behoren enkele vertrouwelingen van Poetin.

Tijdens een veiling op een recent zomerfeest van de regeringspartij bood Loebov Tsjernoekin, de vrouw van een ex-minister onder Poetin, ruim twee ton aan euro's voor een potje tennis tegen Cameron en de Londense burgemeester Boris Johnson.

De twee Conservatieve politici hebben laten weten weinig meer te voelen voor zo'n sportief optreden.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden