Update

Fransen vechten met rebellen in straten Diabaly

Franse troepen zijn woensdag in gevecht geraakt met islamitische rebellen in de straten van de stad Diabaly in centraal Mali. De Franse zender BFM tv meldde dat op basis van verklaringen van ooggetuigen.

Redactie
Franse troepen op weg naar het noorden van Mali Beeld reuters
Franse troepen op weg naar het noorden van MaliBeeld reuters

Volgens de berichten leverden de militairen zware strijd met de rebellen. Over slachtoffers is niets bekend. De rebellen namen Diabaly, ongeveer 325 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bamako, maandag in.

Frankrijk stuurde vorige week op verzoek van de regering van Mali troepen naar de voormalige Franse kolonie om te helpen bij de strijd tegen de extremisten die het noorden van het land in handen hebben. Frankrijk wil de aanwezigheid uitbreiden tot 2500 militairen. Afrikaanse landen zijn bezig met het formeren van een gezamenlijke troepenmacht die binnen enkele dagen actief moet worden.

'Moeilijke strijd'
Het Franse leger kan zich in Mali opmaken voor een moeilijke strijd met een groot aantal vijanden. Het noorden van Mali wordt bezet door de opstandige Toeareg en een aantal islamitische groeperingen die geen centraal gezag hebben. Het is een lappendeken van rebellen die tegen de overheid, maar ook tegen elkaar vechten. 2500 Franse militairen moeten ervoor zorgen dat zij niet kunnen doorbreken naar de hoofdstad Bamako.

Het noordelijke gebied Azawad is volledig in handen van de rebellen. Onder hen zijn groeperingen die door het Westen worden gezien als terroristische organisaties. Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb bijvoorbeeld. 'Het gaat om veel splintergroepen', zegt Peter Knoope van het Internationale Centrum voor Contraterrorisme in Den Haag.

'Daardoor is het moeilijk in te schatten om hoeveel personen het precies gaat. Waarschijnlijk zijn het er honderden. Maar terroristische organisaties hebben per definitie hun wortels in de bevolking zitten. Ze zijn op zoek naar draagvlak en krijgen die vrijwillig, dan wel door dwang, dan wel tegen betaling. Zo werven ze mensen die meevechten.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden