'Fransen schenden mensenrechten van asielzoekers'

PARIJS De internationale federatie van organsiaties voor de mensenrechten (FIDH) heeft ernstige kritiek op de behandeling van buitenlanders en asielzoekers in Frankrijk....

AFP, Reuter

De missie heeft geconstateerd dat asielzoekers allerlei hindernissen ondervinden waardoor zij hun verzoek om toelating tot het land nauwelijks kunnen laten registreren. Bovendien is de procedure voor de behandeling van hun verzoek slechts zeer summier beschreven, wat de ambtenaren veel mogelijkheden geeft om het ongegrond te verklaren.

Ook heeft de federatie kritiek op de 'alomtegenwoordigheid, ja zelfs bemoeizucht van ambtenaren en de veiligheidsdiensten in alle fasen van de asielprocedure'.

De federatie wijst er in haar rapport op dat Frankrijk zich graag presenteert als de bakermat van de mensenrechten. Maar zij vreest dat het land deze reputatie zeker niet meer kan waarmaken als allerlei voorstellen van de regering om buitenlanders harder aan te pakken wet worden. Vooral voorstellen om een registratiesysteem van illegale buitenlanders op te zetten en de duur van de hechtenis van buitenlanders voor hun uitwijzing te verlengen, zijn zeer omstreden.

In april uitte de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties al kritiek op het Franse immigratiebeleid. Volgens deze commissie is het land getroffen door 'een golf van vreemdelingenhaat en racisme' en proberen alle politieke partijen de gunst van de kiezer te winnen door zich te keren tegen buitenlanders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden