Fransen niet onder de indruk van negatieve reacties boerkiniverbod

Het verbod van de boerkini in verschillende Franse badplaatsen wekt veel onbegrip in de rest van de wereld. De Canadese premier Justin Trudeau zei gisteren dat hij de boerkini niet wil verbieden, hoewel politici uit de Franstalige provincie Quebec daar op aandrongen. Trudeau pleitte voor 'respect voor individuele rechten en keuzen'.

Peter Giesen
De Libanees-Australische Aheda Zanetti poseert in Sydney met twee modellen in haar creatie, de boerkini. `Ze maken er een politiek symbool van.` Beeld AFP
De Libanees-Australische Aheda Zanetti poseert in Sydney met twee modellen in haar creatie, de boerkini. `Ze maken er een politiek symbool van.`Beeld AFP

Vooral in de Angelsaksische media wordt de boerkini beschouwd als een amusante vorm van komkommernieuws. De International New York Times kopte met nauwelijks verholen ironie: 'Frankrijk ziet een nieuwe dreiging: de boerkini'. De BBC plaatste op haar website een foto van een vrouw in boerkini naast een man in een surfpak, met het bijschrift: 'De autoriteiten moeten onderscheid maken tussen zwemmers in boerkini's en wetsuits'.

Voor Amerikaanse en Britse media is het zwemmen in boerkini een persoonlijke keuze. In de rechtse Daily Telegraph noemde Julia Samuel het boerkinverbod 'een dwaze daad van fanatisme'. 'De echte vijanden van de vrijheid zijn niet de vrouwen in boerkini, maar de politici die de boerkini willen verbieden', aldus Samuel.

Ook in Zuid-Europa stuit het boerkiniverbod op onbegrip. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Alfano noemde het verbod contraproductief, omdat het door moslims als discriminerend wordt opgevat, waarmee de radicale islam juist in de kaart wordt gespeeld. 'We moeten de stem van vrouwen respecteren en ze niet als kinderen behandelen', zei ook locoburgemeester Gerardo Pisarello van Barcelona.

'Product van islamofobie'

De Süddeutsche Zeitung schreef een vernietigend commentaar over de affaire. Het boerkiniverbod is 'een product van islamofobie in reactie op terreuraanslagen', aldus de krant. 'Het decreet is niet bedoeld om vrouwen te bevrijden of het secularisme te verdedigen. Veel meer zegt het: 'we willen jullie hier niet'.'

In Frankrijk zelf maken de negatieve reacties uit het buitenland weinig indruk. Maandag handhaafde de rechter in Nice het verbod, ondanks een klacht van enkele islamitische groeperingen. Zijn motivatie geeft een goede indruk van de sfeer in Frankrijk na de aanslag in Nice van 14 juli.

De boerkini is een kledingstuk waarmee de draagster op demonstratieve wijze blijk geeft van haar fundamentalistische opvattingen, aldus de rechter. 'Door sommige mensen kan dat worden opgevat als een uitdaging en een provocatie die de spanningen tussen bevolkingsgroepen vergroot', stelt hij.

Dat vrouwen zelf voor een boerkini kiezen, doet voor hem niet ter zake. Het islamitische zwempak kan ook worden beschouwd als een ontkenning van het vrouwelijk lichaam, waarmee de positie van de vrouw omlaag wordt gehaald op een manier die niet in een democratische samenleving past, aldus de rechter.

Het boerkiniverbod is alle beroering nauwelijks waard, maar illustreert de grote spanningen in de Franse samenleving, schreef Le Monde in een hoofdredactioneel commentaar. De krant hekelde rechtse politici die deze spanningen exploiteren, maar vroeg zich ook af waarom sommige moslims niet willen begrijpen dat een demonstratief vertoon van religiositeit irritatie en angst wekt bij de rest van de bevolking.

Ondertussen wordt het verbod ijverig gehandhaafd. In Nice werden maandag acht vrouwen geverbaliseerd wegens het dragen van een islamitisch zwempak. De politie van Cannes lijkt zelfs overijverig. Volgens het weekblad Le Nouvel Observateur werd een vrouw op de bon geslingerd vanwege het simpele feit dat ze met een hoofddoek op het strand zat.

Boerkini moest juist bevrijden, zegt bedenkster

De boerkini is geen islamitisch modeartikel met wortels in de Middeleeuwen. Het zedige zwempak werd pas in 2004 bedacht door Aheda Zanetti, een Australische van Libanese afkomst. Met haar alles verhullende badpak wilde zij de moslima niet onderdrukken, maar juist bevrijden, zei ze in Le Parisien.

'Het strand, surfen, de zon en de sport maken deel uit van de Australische cultuur', aldus Zanetti. In haar jeugd voelde ze zich uitgesloten van deze cultuur, omdat ze niet in frivole badkleding mocht rondlopen. Daarom ontwikkelde ze de boerkini, 'een werktuig van integratie dat belijdende moslima's in staat stelt volop te profiteren van de geneugten van het strand'.

De nu 48-jarige Zanetti heeft naar eigen zeggen inmiddels 700 duizend boerkini's geleverd over de hele wereld. Een belangrijke doorbraak was een order van Surf Life Saving Australia (SLSA), de vereniging van Australische strandwachten. In 2005 vonden ernstige rellen plaats op het strand van Cronulla bij Sydney, waarbij moslim- en blanke jongeren slaags raakten. Daarna probeerde de SLSA ook strandwachten uit minderheidsgroeperingen te rekruteren. Daartoe kreeg Zanetti de opdracht om boerkini's te leveren voor vrouwelijke moslimstrandwachten.

In Le Parisien toonde de ontwerpster zich verbaasd over de commotie die haar creatie in Frankrijk heeft gewekt. 'Ze maken er een politiek symbool van. Dat begrijp ik niet, het is maar een badpak. Er wordt niemand kwaad mee gedaan', aldus Zanetti. De rel heeft haar zaken allerminst geschaad: 'Sinds een paar weken is de verkoop in Frankrijk met 35 tot 40 procent toegenomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden