Fransen en Malinezen heroveren stad Diabaly op jihadisten

Franse en Malinese troepen controleerden maandag het centrum van Diabaly, nadat jihadistische strijders de stad in de loop van het weekeind hadden verlaten en zich hadden teruggetrokken in noordelijke richting. Met de inname van Diabaly en het kleinere Douentza hebben de Fransen voor het eerst grondgebied in Mali op de jihadisten terugveroverd.

DIABALY - De extremistische rebellen waren rond de jaarwisseling vanuit het noorden van Mali aan een opmars in zuidelijke richting begonnen. Na dagenlange bombardementen van het Franse leger zijn ze de twee steden ontvlucht, de meesten eind vorige week.


Diabaly, op circa 400 kilometer ten noorden van de Malinese hoofdstad Bamako, werd op 14 januari door de islamistische strijders ingenomen, drie dagen na het begin van de Franse militaire interventie in Mali. Het werd daarmee de zuidelijkste stad in handen van de jihadisten, onder wie leden van Al Qaida in de Maghreb (AQIM). Douentza, op 800 kilometer ten noordoosten van Bamako, werd vorige week door hen ingenomen.


Colonnes Franse en Malinese pantserwagens reden maandag door de straten van Diabaly. Her en der lagen uitgebrande voertuigen, in totaal ongeveer zes. Verslaggevers van persbureau AP zagen Franse militairen in camouflagetenue posities innemen bij een kampement van de Malinese troepen. Er waren naar schatting tweehonderd Franse militairen in Diabaly.


'Wij zijn de Fransen, die maar net op tijd zijn gekomen, bijzonder dankbaar', zei de 34-jarige Gaoussou Kone, hoofd van een lokale jeugdorganisatie, tegen AP. 'Zonder de Fransen zou er niet alleen geen Diabaly meer zijn, er zou spoedig ook geen Mali meer zijn geweest. Deze lui wilden helemaal optrekken tot Bamako.'


Mogelijk zijn sommige islamistische strijders in Diabaly gebleven door de wapens neer te leggen, zich om te kleden en zich onder de lokale bevolking te mengen. Inwoners van de stad maakten daarvan gewag. Malinese soldaten controleerden maandag de identiteitspapieren van iedereen die de stad wilde verlaten.


'De opmars van het Malinese leger tot in steden die in handen waren van de vijand, is een militair succes voor de regering in Bamako en voor de Franse troepen die de operatie steunen', zo verklaarde de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian.


In een interview met de tv-zender France-5 zei de minister dat de Franse luchtaanvallen 'aanmerkelijke' verliezen hebben toegebracht aan de jihadisten. Franse Rafale- en Mirage-bommenwerpers hebben de afgelopen dagen jihadistische kampen en aanvoerwegen bestookt rond de steden Timboektoe en Gao, de grootste stad in het noorden van Mali. De aanvallen moeten de islamistische strijders ervan weerhouden de tegenaanval in te zetten.


Een inwoner van Timboektoe zei telefonisch tegen het persbureau Reuters dat grote aantallen wagens met open laadbak vol gewapende strijders sinds zaterdag in de stad zijn aangekomen. Kennelijk zien zij zich genoodzaakt hun eenheden terug te trekken naar hun bolwerken, onder druk van het Franse offensief.


Zondag kregen de Fransen versterking van militairen uit Nigeria, Togo en Benin. Ook militairen uit Tsjaad, die veel ervaring hebben met woestijnachtig terrein, zijn in Mali aangekomen. De Afrikaanse troepen behoren tot het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse staten Ecowas en opereren op grond van een VN-mandaat.


De rebellen maakten vorig jaar maart gebruik van een staatsgreep in Bamako om in het noorden van Mali een eigen staat te vestigen. De afgelopen negen maanden verstevigden zij hun greep op de regio en voerden zij er de sharia in.


De Europese Unie houdt op 5 februari een internationale conferentie over Mali. Er zal worden gesproken over het organiseren van hulp en steun voor de Malinese regering. De EU heeft besloten het zwakke Malinese leger te trainen, maar wil wel dat Afrikaanse landen hierbij het voortouw nemen.


Gijzelingsdrama Algerije kost aan 67 mensen het leven


Gaoussou Konehoofd van een jeugdorganisatie in Diabaly


Het vier dagen durende gijzelingsdrama in Algerije heeft aan 37 buitenlandse gijzelaars het leven gekost. Dat heeft de Algerijnse premier Abdelmalek Sellal maandag gezegd. Voorts kwamen 29 gijzelnemers om. Volgens een bron in de Verenigde Staten zijn drie Amerikanen omgekomen. Naast de buitenlandse doden is ook een Algerijnse medewerker van de gasraffinaderij om het leven gekomen. Vijf buitenlandse medewerkers worden nog vermist, aldus Sellal.


De Japanse premier Shinzo Abe zei maandag dat onder de doden zeven Japanners waren. Drie Japanners die in de raffinaderij werkten, worden nog vermist. Drie gijzelnemers zijn opgepakt. Onder de aan Al Qaida gelieerde gijzelnemers waren in ieder geval twee Canadezen. Of zij zijn gesneuveld of gearresteerd, is onduidelijk. Andere gijzelnemers kwamen uit Egypte, Mali, Niger, Mauritanië Tunesië en Algerije, zei Sellal.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden