Fransen en Britten gaan vier meter hoge muur bouwen bij weg Calais

Een 4 meter hoge muur langs de rondweg naar de haven van Calais moet verhinderen dat migranten de weg blokkeren en vrachtwagens bestormen. De bouw van de muur begint nog deze maand, heeft de Britse minister van Immigratie Robert Goodwill woensdag gezegd. Groot-Brittannië betaalt de muur, die 2,7 miljoen euro kost.

Peter Giesen
Het vluchtelingenkamp bij Calais. Beeld Reuters
Het vluchtelingenkamp bij Calais.Beeld Reuters

De zogeheten jungle van Calais ligt aan de vierbaansweg die van de snelweg A16 naar de haven leidt. Het grootste deel van het traject is zwaarbeveiligd met hekken en prikkeldraad. De laatste maanden vonden de meeste bestormingen plaats op het relatief onbeschermde zuidelijke deel, tussen de jungle en de A16.

De muur is een nieuwe maatregel in de Frans-Britse poging de situatie in Calais onder controle te krijgen. Aan weerszijden van de weg verrijst een muur van 4 meter hoogte, over een lengte van een kilometer. De buitenkant is van glad beton, zodat de muur moeilijk te beklimmen zal zijn. De binnenkant wordt versierd met planten en bloemen, teneinde het bouwwerk een wat minder grimmig aanzicht te geven.

De Britse bond van transportondernemers is sceptisch over het project. De muur dreigt het probleem slechts te verplaatsen naar de snelweg A16, aldus een woordvoerder. Hulpverleners en de Franse politiebond kwamen eerder met soortgelijke bezwaren.

De autoriteiten geloven dat de muur de veiligheidssituatie zal verbeteren. Na aanleg zal de gehele rondweg naar de haven zwaarbeveiligd zijn, waardoor de ordetroepen zich kunnen concentreren op een aantal specifieke punten, zoals de aansluiting met de A16.

Migranten ontmoedigen

De muur moet migranten ook ontmoedigen, omdat het door de strenge veiligheidsmaatregelen steeds moeilijker wordt Groot-Brittannië te bereiken. Anderzijds probeert de Franse regering migranten ervan te overtuigen dat ze de Calais beter kunnen verlaten.

Ze krijgen tijdelijke opvang in de Franse provincie aangeboden, waar ze 'hun migratieproject kunnen overdenken' en eventueel asiel in Frankrijk kunnen aanvragen. Sinds een jaar hebben ongeveer drieduizend migranten van dit aanbod gebruik gemaakt. De capaciteit van de opvang in de provincie is echter onvoldoende, zeggen hulpverleners, waardoor veel migranten de jungle niet kunnen verlaten.

Bovendien hebben zich de laatste maanden duizenden nieuwe migranten in de jungle gemeld, vooral Soedanezen en Eritreeërs die in de zomer de Middellandse Zee zijn overgestoken. Zo blijft het dweilen met de kraan open voor de Franse overheid. Minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd op korte termijn tweeduizend nieuwe opvangplaatsen in de provincie te creëren, bovenop de eerder aangekondigde zesduizend plaatsen voor asielzoekers.

Nieuw kamp voor migranten in Parijs

Ook Parijs zucht onder de migrantencrisis. De gemeente opent daarom midden oktober een kamp voor 400 tot 600 mannelijke migranten bij Porte de la Chapelle. Rond de jaarwisseling verrijst ten zuiden van de stad een kamp voor 300 vrouwen en kinderen. De migranten kunnen er voor tien dagen terecht, zodat ze niet meer op straat hoeven te overnachten, onder erbarmelijke hygiënische omstandigheden. Daarna moeten ze door een asielzoekerscentrum of naar tijdelijke opvang in de provincie. Naar schatting leven in Parijs meer dan duizend migranten op straat, vooral in het noordoosten van de stad. De politie speelt al maanden kat-en-muis met migranten, die kampjes opslaan onder metroviaducten of in de middenberm van boulevards.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden