Franse woede over boete bank

De Franse regering heeft een boete van 10 miljard dollar (7 miljard euro) die de VS zouden willen opleggen aan de bank BNP Paribas 'onredelijk' genoemd. Minister Laurent Fabius waarschuwde dat een dergelijke hoge boete zelfs de verdere onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag zou kunnen schaden.

AMSTERDAM - Het is voor de tweede keer in korte tijd dat de Franse politiek zich bemoeit met een bedrijvenkwestie. Eerder zei de Franse regering van president Hollande de overname van het energie- en transportconcern Alstom door het Amerikaanse General Electric desnoods te zullen blokkeren. De Franse regering wil liever dat Alstom samengaat met het Duitse Siemens.


De bemoeienissen van de Franse regering met een Amerikaanse strafmaatregel is internationaal gezien ongehoord en zonder precedent. De Amerikaanse autoriteiten hebben vaker enorme boetes opgelegd aan banken, zoals de Rabobank in het kader van het Liborschandaal, zonder dat er politiek over werd gemopperd.


De opmerkingen van Fabius kunnen tot grote spanningen leiden in de onderlinge relaties. Franse media meldden dinsdag dat Hollande hierover inmiddels contact heeft gehad met president Obama. Eind deze week zullen beiden nog ontmoetingen hebben tijdens de 70ste verjaardag van D-Day en de G7-top in Brussel.


BNP Paribas zou tussen 2002 en 2009 op grote schaal handelssancties die de VS hadden afgekondigd tegen landen als Iran en andere schurkenstaten hebben geschonden. Het onderzoek is nog gaande. Over de hoogte van de boete is tot nu toe alleen gespeculeerd. BNP Paribas heeft ruim 1 miljard euro opzijgezet voor de boete, maar zei eerder wel dat die aanzienlijk hoger kan uitpakken.


Minister Fabius noemde een boete van vele miljarden 'een verkeerd signaal' in een tijd dat de beide grote blokken bezig zijn een vrijhandelsakkoord in elkaar te timmeren. 'Als er fouten zijn gemaakt of regels zijn overtreden, is een boete een logisch gevolg. Maar die boete moet wel proportioneel en redelijk zijn.'


Een boete van 7 miljard euro veegt bijna de hele winst van BNP Paribas in 2013 weg. De bank zou daardoor gedwongen zijn het dividend te passeren en zelfs met een emissie nieuw kapitaal aan te trekken met het oog op de nieuwe stresstest voor de Europese banken die dit najaar wacht. Het aandeel BNP Paribas is dit jaar al met meer dan 10 procent gedaald.


Fabius kwalificeerde de strafmaatregel als 'oneerlijk' en 'unilateraal'. 'Het zou een zeer ernstig probleem worden. Je kunt niet over gelijkwaardigheid praten als tegelijkertijd een dergelijke beslissing wordt genomen. De Amerikanen zouden de maatregelen in onderling overleg moeten vaststellen.'


De bank zou al schuld hebben bekend, maar nog geen besluit hebben genomen of die schuld alleen bij de Amerikaanse dochter wordt gelegd of dat de Franse moeder ook een deel van de schuld op zich neemt. De Amerikaanse justitie zou ook allerlei vergunningen van BNP Paribas kunnen intrekken.


Fabius, een voormalig premier, staat niet bekend als iemand die zich snel tot emotionele uitlatingen laat verleiden. Dat hij het nu wel doet, duidt erop dat de Franse regering zich grote zorgen maakt over de toekomst van BNP Paribas als gevolg van de Amerikaanse strafmaatregelen. De relaties tussen Frankrijk en de VS zijn al erg koel. Zo is Obama boos dat Frankrijk een Russische order voor Mistral-helikopters niet wil laten lopen ondanks het feit dat er eensgezindheid is over strafmaatregelen tegen Rusland na de annexatie van de Krim.


Hollande heeft het in eigen land erg moeilijk. Zijn regering werd deze week nog door de EU op de vingers getikt vanwege een te hoog begrotingstekort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden