Franse wijnboeren zijn boos: officiële wijn van de Tour komt uit Chili

De Franse wijnboeren zijn boos op de organisatie van de Tour de France. Aanleiding is de recente ontdekking dat de officiële wijn van de beroemde Franse wielerronde niet afkomstig is uit Frankrijk maar uit Chili. Vertegenwoordigers van de Franse wijnsector overwegen zelfs een boycot van de Touretappes die het peloton komende zomer door Languedoc-Roussillon,  het grootste wijnbouwgebied ter wereld, zal voeren.

Iñaki Oñorbe Genovesi
null Beeld afp
Beeld afp

De boosheid van de Franse wijnboeren is opmerkelijk. Al vorig jaar maakte Amaury Sport Organization (ASO), onder meer organisator van de Tour en eigenaar van de bekende sportkrant L'Equipe, bekend dat het Chileense Cono Sur drie jaar lang de officiële wijnpartner van de Tour zou worden. De Chilenen, die al twee jaar betrokken waren geweest als een van de vele sponsoren van de Ronde van Frankrijk, glommen van trots. Zelfs tijdens de Grand Départ in Utrecht kon volop worden genoten van de Bicicleta (het Spaanse woord voor fiets) wijnen van Cono Sur.

Maar de meeste Franse wijnboeren ontging blijkbaar destijds de nieuwe officiële wijn van la Grande Boucle. Zo bleek ook uit de woorden van Frédéric Rouane, voorzitter van de wijnproducenten in het departement L'Aude, tegenover de Franse krant Le Figaro. 'Niemand heeft ons iets verteld. We kwamen er pas enkele weken geleden achter. En ook nog eens door een artikel in de krant.'

Etalage van het erfgoed

Rouanet liet weten zich vernederd te voelen door het besluit van de Tourdirectie om voor een Chileense wijn te kiezen. Dat reclame-uitingen voor de Bicicleta wijnen slechts te zien zullen zijn tijdens de Touretappes in Spanje, Andorra en Zwitserland - het maken van reclame dat aanzet tot het kopen van alcohol is in Frankrijk verboden - doet daar niks aan af.

'De Tour de France is een etalage van ons cultureel, economisch en sociaal erfgoed. Ik vind het ongelooflijk dat dit Frans erfgoed door een buitenlandse wijn zal worden vertegenwoordigd tijdens de etappes buiten onze landsgrenzen', aldus Rouanet. Om zijn boosheid kracht bij te zetten, kondigde hij alvast een mogelijke acties tegen de Tour en zelfs een boycot als het wielerpeloton door Frankrijks grootste wijnstreek fietst.

Welke Touretappes precies getroffen zouden kunnen worden door de protesterende Franse wijnboeren, is vooralsnog onbekend. Tussen 6 juli en 14 juli, Frankrijks nationale feestdag, worden zes etappes verreden in Languedoc-Roussillon/Midi-Pyrénée en doen de wielrenners onder meer Montauban, Revel, Carcassonne en Montpellier aan.

Made in France

En nu de Franse wijnboeren hun ongenoegen hebben laten blijken, kon het niet lang duren voordat de Franse politiek zich ook met de zaak is gaan bemoeien. Niet zo gek in een land waar economisch patriottisme enkele jaren geleden al leidde tot de campagne Made in France, die Fransen ertoe moest aanzetten Frans te kopen, en de Deense bril van president François Hollande zorgde voor verhitte debatten.

Parlementslid Gilber Collard van het Front National, de partij van Marine Le Pen, en afkomstig uit Gard, het overgangsgebied van de Provence naar de Languedoc, betitelde de keuze voor een Chileense wijn als 'een dolkstoot in de rug'. Bovendien getuigt het volgens Collard als 'een diepe beledeging voor de Franse savoir-faire' van het wijnmaken. Dat had de voorbije jaren toch al te lijden vanwege het toenemend aantal Chinezen dat Franse wijnvelden en vinologische kennis opkochten in met name de Bordeaux-streek.

Ook de Franse senator Roland Courteau, eveneens van het Front National, heeft zich niet onbetuigd gelaten. Hij heeft een protestbrief gestuurd naar Tour-directeur Christian Prudhomme om zijn ongenoegen te laten blijken. 'Hoe kon voor een buitenlandse wijn worden gekozen terwijl Franse wijnen door hun kwaliteit en grote diversiteit grotendeels bijdragen aan de invloed van Frankrijk in de wereld'?', vraagt Courteau zich af in een door de zuidelijke krant L'Independant geciteeerde brief.

Daarnaast eiste hij van Tour-directeur Prudhomme om 'alle mogelijkheden te bekijken om de Franse wijnen alsnog hun plek te bieden in de Tour de France'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden