Franse weerman op non-actief na klimaatsceptisch boek

De Franse weerman van staatszender France 2, Philippe Verdier, is door de zender op non-actief gesteld na de publicatie van een klimaatsceptisch boek. Het bekende televisiegezicht is sinds maandag niet meer op televisie te zien.

Philippe Verdier. Beeld afp
Philippe Verdier.Beeld afp

'Ik heb een brief gekregen waarin me werd gevraagd om niet meer te komen. Dit is niet mijn beslissing geweest', aldus Verdier in een reactie tegenover de Franse krant Le Figaro. Het is niet bekend hoe lang de weerman zijn beroep niet kan uitoefenen.

In het boek Climat Investigation betoogt Verdier dat de discussie over klimaatverandering op een oneerlijke manier wordt gevoerd. Discutabele onderzoeksmethoden zou worden goedgekeurd, de media zou verblind zijn en tegenspraak zou absoluut niet geduld en zelfs weggemoffeld worden. Verdier noemt het zelf een 'gijzeling' van het Franse volk door klimaatwetenschappers en de politiek.

Verdier toont zich na zijn schorsing strijdbaar: 'Dit is een directe voortzetting van wat ik in mijn boek betoog: er wordt geen tegenspraak geduld als het om klimaatverandering gaat.' Hij geeft aan een advocaat in de arm te hebben genomen.

Eigen titel

In een reactie aan Le Monde laat de directie van Franse Télévisions weten dat ze vasthoudt aan het principe dat het werknemers niet toegestaan is om zich op eigen titel uit te drukken en daarbij het bedrijf verantwoordelijk te houden.

Onzin, vindt Verdier: 'Toen ik dit boek schreef, heb ik iedereen ervan op de hoogte gesteld. De complete redactie van France Télévisions wist van de manier waarop het zou worden gepromoot. Ik verwachtte geen steun van hun kant, maar ik had deze aanval ook niet verwacht.'

De ironie van de situatie ontging Verdier echter niet: 'Ik schreef zelf in mijn boek dat ik een paria zou worden, ik ben bang dat dat voorspellende woorden zijn geweest.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden