NieuwsFrankrijk

Franse vrouwen delen op Twitter verklaringen over aanrandingen na WK-finale

Tientallen Franse vrouwen hebben op Twitter verklaard te zijn aangerand tijdens de vieringen na afloop van de WK-finale die het Franse voetbalelftal won. De vrouwen delen verhalen en getuigenissen over de seksuele intimidaties onder de hashtag #MeTooFoot.

Daan Kool
Franse supporters vieren het winnen van het wereldkampioenschap voetbal in Parijs, zondag.  Beeld Getty Images
Franse supporters vieren het winnen van het wereldkampioenschap voetbal in Parijs, zondag.Beeld Getty Images

De seksuele agressie waarvan de vrouwen het slachtoffer werden loopt uiteen. Sommige slachtoffers werden ongewild op hun mond gezoend. In andere gevallen verklaren vrouwen door mannen onder hun jurk te zijn betast.

Kroegen

De aanrandingen vonden plaats in verschillende delen van het land, in fanzones en kroegen, maar ook op straat en in het openbaar vervoer. De meeste verklaringen komen uit Parijs, maar er zijn ook getuigenissen uit andere steden, waaronder Lyon, Nantes en Rouen.

De hashtag #MeTooFoot - ‘foot’ slaat op football, het woord dat ook Fransen gebruiken voor de sport - is bedacht door Kateya, het Twitter-pseudoniem van een 29-jarige vrouw. Kateya, die niet wil dat haar echte naam bekend wordt, besloot de getuigenissen van de vrouwen – vaak geanonimiseerd - op haar Twitterpagina te verzamelen.

‘Ziehier de verschrikkelijke avond die te veel vrouwen door toedoen van mannelijke fijnzinnigheid hebben moeten beleven’, staat boven de verklaringen van de slachtoffers. Maandag verschenen de eerste getuigenissen. Inmiddels is het aantal opgelopen tot enkele tientallen.

Veel vrouwen schrijven dat ze dankzij de verklaringen van andere slachtoffers hun verhaal durven te doen. ‘In de metro werd ik overal aangeraakt’, schrijft een van de slachtoffers. ‘Ik was echt bang’. Een ander schrijft dat ze na het derde Franse doelpunt ineens een hand onder haar jurk voelde. ‘Ik versteende helemaal. Het was vreselijk.’

Verlink je varken

Met haar actie heeft Kateya het Franse #MeToo-debat, dat na de affaire-Weinstein onder de naam #BalanceTonPorc (‘verlink je varken’) werd gevoerd, opnieuw op de kaart gezet . Begin dit jaar wezen tientallen bekende Franse vrouwen in een open brief aan Le Monde nog op de gevaren van het doorslaan van de discussie. ‘Ongepast flirten is geen misdaad’, schreven de inzenders, onder wie actrice Catherine Deneuve.

#MeTooFoot heeft de discussie nieuw leven ingeblazen. Iemand zomaar proberen te zoenen of iemands billen betasten is ook aanranding, is de teneur van de berichten op de Twitterpagina.

Kateya plaatst ook reacties van mannen die vinden dat de slachtoffers de ongewenste intimiteiten aan zichzelf te wijten hebben. Seksistische berichten - ‘Waar waren jullie dan op uit? Voetbal kan jullie toch niets schelen’ - worden door Kateya van commentaar voorzien. ‘Gefeliciteerd, jij hebt een plaatsje op de ‘mur de la honte’ (Frans voor ‘muur van schaamte’) verdiend’, antwoordt ze bijvoorbeeld.

Sommige mannen op Kateya’s schaamtemuur zoeken de schuld nadrukkelijk bij Fransen met een migratie-achtergrond. De vrouwen die op de Twitterpagina hun eigen relaas doen, schrijven niets over de afkomst van de daders.

Aangifte

In Parijs zijn na de WK-finale twee personen gearresteerd op verdenking van verkrachting. Eén van hen is minderjarig. De Parijse politie heeft slachtoffers van seksueel geweld opgeroepen aangifte te doen. Een woordvoerder van Marlène Schiappa, staatssecretaris voor de gelijkheid tussen man en vrouw, deed een vergelijkbare oproep.

De Franse autoriteiten hebben niet bekendgemaakt hoeveel mensen tot dusver daadwerkelijk aangifte hebben gedaan. De woordvoerder van Schiappa liet weten dat er ‘geen enkele reden is te twijfelen aan de waarachtigheid van de getuigenissen van de vrouwen’.

Volgens de Openbaar Aanklager van Parijs is er in de hoofdstad sinds de finale geen stijging geweest van het aantal aangiften van seksuele intimidatie. Ook het Feministisch collectief tegen verkrachting, een telefonisch meldpunt voor slachtoffers van seksuele agressie, is niet vaker gebeld dan normaal. Het collectief sluit evenwel niet uit dat het aantal aangiften bij de politie de komende dagen alsnog zal toenemen.

De Nationale vereniging voor solidariteit onder vrouwen verklaarde dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken over de seksuele intimidatie die na de WK-finale plaatsvond. De vereniging signaleert sinds het einde van 2017 wel een stijging van het aantal telefoontjes van slachtoffers van seksueel geweld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden