Franse vissers blokkeren havens en Kanaaltunnel wegens visrechten

Noord-Franse vissers hebben vrijdag enkele havens en de terminal van de goederentreinen tussen Calais en het Britse Dover geblokkeerd uit protest tegen de Britten die veel te weinig visvergunningen aan Franse vissers geven. De actie vergroot de spanningen in de toch al geprikkelde relatie tussen Londen en Parijs.

Marije Vlaskamp
Franse vissers blokkeren de haven van St. Malo. Beeld AFP
Franse vissers blokkeren de haven van St. Malo.Beeld AFP

De donderdag aangekondigde blokkades begonnen in St. Malo, waar Franse vissers rookbommen afstaken en een Brits vrachtschip tegen hielden. Daarna blokkeerden vissersschepen in de haven van Calais anderhalf uur het ferryverkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk. Daarbij liepen twee ferryschepen met vrachtwagens en passagiers vertraging op. Ook de haven van Ouistreham was kortstondig niet bereikbaar.

In Coquelles sloten vissers met busjes en auto’s twee uur lang de toegang naar de terminal van de goederentrein door de Kanaaltunnel af. Daardoor ontstond een file van meer dan honderd vrachtwagens. Volgens een woordvoerder van Eurotunnel zijn na het einde van het protest ’s middags extra treinen ingezet om de opstopping te verhelpen.

Visrechten

Frankrijk en het VK liggen al overhoop over de visrechten sinds de Brexit. Volgens een akkoord uit eind 2020 tussen Londen en Brussel mogen Europese vissers blijven werken in Britse wateren, mits ze kunnen bewijzen dat ze daar vroeger ook visten. Frankrijk en het VK kibbelen over de aard en omvang van de te overleggen bewijsstukken. Sinds januari hebben 960 Franse vissers een vergunning gekregen om in Britse wateren en de zee rond de Kanaaleilanden te vissen, maar Parijs wil nog eens ruim 150 extra vergunningen.

De visserijruzie leidde in mei dit jaar al tot een confrontatie in de haven van Helier op het Kanaaleiland Jersey. Toen zetten zowel Frankrijk als Groot-Brittannië marineschepen in. Daarna werd echter geen oplossing voor het slepende conflict gevonden. Vandaar dat Franse vissers met hun jongste actie vrijdag de Britten een voorproefje wilden geven van toekomstige verstoringen in het transport van goederen naar het VK door Franse protesten, met name in de aanloop naar Kerstmis.

‘Als we er niet uitkomen, geloof me, de Engelsen zullen geen prachtige Kerstmis hebben. We zullen het feest verpesten’, aldus Jean Michel Fournier, een visser uit Boulogne, tegen persbureau Reuters. Het is echter niet de bedoeling dat het zover komt: de Europese Commissie heeft Londen gevraagd voor tien december met een oplossing te komen.

De Britse regering reageerde vrijdag ‘teleurgesteld’ op de acties en dringt er bij de Franse regering op aan ‘te verzekeren dat illegale handelingen niet worden begaan en dat de handel niet zal worden aangetast.’ De Franse president Emmanuel Macron heeft zondag echter nog gezegd de Franse vissers te steunen. Parijs stond in de herfst al op het punt ‘vergeldingsmaatregelen’ tegen het VK te nemen: dat voornemen werd toen uitgesteld om onderhandelingen door Brussel over de kwestie een kans te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden