Franse vis smaakt niet meer in Istanbul

ISTANBUL - Het visrestaurant van de Turkse familie Biberoglu is vermaard in Istanbul. Het restaurant ligt in een chique wijk aan de oevers van de Bosporus en obers in witte overhemden met zwarte strikjes lopen er af en aan met een keur aan visschotels. De familie was tot voor kort zeer tevreden met de deftige Franse naam van het restaurant, Le Pêcheur. Maar de oplopende spanningen tussen Turkije en Frankrijk hebben de familie van gedachten doen veranderen. 'We hebben besloten de naam te wijzigen', vertelt Ayse Biberoglu.


De jonge vrouw drentelt naar buiten om het bord boven de ingang te laten zien. Over de naam Le Pêcheur is een zwarte doek gedrapeerd en daar overheen is de Turkse vlag gehangen. 'De naamswijziging gaat ons een boel geld kosten, want we moeten alles aanpassen: onze kaartjes, onze foldertjes, de website. Maar we zijn zó boos op de Franse regering dat we dat er graag voor over hebben.'


De uitbaters van Le Pêcheur staan niet alleen in hun woede. Het gemeentebestuur van Ankara heeft onlangs besloten dat de Parijsstraat, waaraan de Franse ambassade ligt, wordt omgedoopt tot de Algerijestraat, om de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijd te herdenken en de Franse diplomaten te pesten. Bij de Franse ambassade zal een monument worden opgericht ter herdenking van de 'genocide' die Franse troepen in de jaren veertig en vijftig zouden hebben aangericht in Algerije. Turkse activisten roepen op internet op tot een boycot van Franse producten. En een vereniging van handelaren heeft al een lijst met Franse producten naar de leden gestuurd. 'Eén instructie van ons en de boycot zal ongelooflijke proporties aannemen', aldus de voorzitter.


De Turken zijn kwaad over een Frans wetsvoorstel dat het strafbaar maakt de Armeense genocide te ontkennen. Het voorstel wordt vandaag besproken in de Franse Senaat. Als de wet van kracht wordt, komt op het ontkennen van de Armeense genocide een celstraf te staan plus een geldboete. De Turkse regering ziet daarin een grove schending van de vrijheid van meningsuiting.


Toen het Franse parlement het voorstel in december goedkeurde, verbrak Turkije de contacten met Frankrijk en riep zijn ambassadeur voor korte tijd terug uit Parijs. De afgelopen weken lobbyden Turkse politici hard tegen het wetsvoorstel. Ze dreigen met sancties. 'Als deze wet wordt aangenomen, is het onvermijdelijk dat Turkije maatregelen neemt tegen Frankrijk', zegt een parlementariër.


De Armeense kwestie ligt gevoelig in Turkije. Volgens veel Armeniërs en onafhankelijke historici hebben de Turken tijdens de Eerste Wereldoorlog 1 tot 1,5 miljoen Armeniërs gedood in een geplande volkerenmoord.


De Turkse regering houdt het echter op 300 duizend doden en benadrukt dat destijds een oorlog woedde waarbij ook Turken en Koerden omkwamen. Van een genocide zou geen sprake zijn geweest. Veel Turken zien in de beschuldiging van volkerenmoord een aantasting van hun nationale eer.


De verwachting is dat de Franse senaat het wetsvoorstel goedkeurt. Of de oproepen tot een boycot van Franse producten resultaat hebben, moet worden afgewacht. Een eerdere poging tot zo'n boycot, enkele jaren geleden, was niet erg succesvol.


De gevolgen van de wet zullen meer op politiek terrein liggen. Turkije en Frankrijk zijn gecharmeerd van de creatie van een bufferzone langs de Syrisch-Turkse grens, om het verzet tegen de Syrische dictator Al-Assad te steunen. De Franse president Sarkozy en de Turkse premier Erdogan probeerden tot een pragmatische samenwerking te komen op dit punt. Maar het geharrewar over de Armeense genocide maakt dat lastig. 'De wederzijdse antipathie zit duidelijk te diep', schreef een commentator van de Turkse krant Milliyet onlangs.


In Le Pêcheur heeft de familie Biberoglu de Franse wijn alvast van de kaart gehaald. Ayse Biberoglu vertelt dat ze hebben besloten het restaurant Palet te noemen, zoals het vroeger heette. Als de verslaggever opmerkt dat 'palet'uit het Frans komt, begint Biberoglu te blozen. 'Meen je dat? Ik dacht dat het een Turks woord was. Dat moet ik aan de rest van de familie vertellen. Ik weet zeker dat we Sarkozy dat cadeau niet gunnen. We gaan een andere naam zoeken.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden