Franse verzetsheldin Lucie Aubrac overleden

PARIJS (ANP) - In een ziekenhuis in Parijs is woensdagavond de befaamde Franse verzetsheldin Lucie Aubrac op 94-jarige leeftijd overleden. Het overlijden dat door haar familie wereldkundig werd gemaakt, heeft grote indruk gemaakt in Frankrijk.

President Chirac telefoneerde persoonlijk met de 92-jarige echtgenoot van de overleden vrouw om zijn medeleven te betuigen. In een communiqué liet het staatshoofd bekendmaken met ,,treurnis en emotie'' kennis te hebben genomen van Aubracs dood. Het is een ,,groot verlies voor Frankrijk. Het land zal haar blijven herinneren om haar durf en haar moed.''

Premier De Villepin huldigde die in de Bourgogne geboren Française als ,,een symbool van eer en een ideaal voor alle Fransen''. De eerste stemmen gaan al op om haar bij te zetten in het Panthéon in Parijs. Ze zou daar naast de legendarische door de nazi's vermoorde verzetsman Jean Moulin haar laatste rustplaats moeten krijgen.

Boeken

De op 29 juni 1912 in een familie van wijnmakers geboren Lucie Bertrand werd vooral vermaard om haar hulp bij de ontsnapping van haar echtgenote in 1943. Bij een overval op een gevangenentransport bevrijdde ze met anderen niet alleen Raymond Aubrac maar ook dertien andere gevangenen uit handen van de Gestapo in Lyon die onder leiding stond van de beruchte 'slachter van Lyon', Klaus Barbie.

Na de oorlog schreef ze boeken over haar belevenissen en nam haar baan als lerares geschiedenis en aardrijkskunde weer op. Ze zette zich met verve in voor de mensenrechten en was warm pleitbezorger van de Algerijnse onafhankelijkheid. Het verhaal van de Aubracs werd in 1997 verfilmd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden