Franse troepen beginnen aan interventie in Mali

Frankrijk heeft militairen naar Mali gestuurd om dat land te helpen bij de strijd tegen islamistische groepen die vanuit het noorden dreigen op te trekken naar de hoofdstad Bamako. Direct na aankomst op het vliegveld bij de stad Mopti hebben Franse gevechtshelikopters acties uitgevoerd tegen de rebellen.

NAIROBI - President François Hollande bevestigde gisteren dat Franse troepen deelnemen aan operaties tegen de islamisten in het noorden van het land. Franse troepen 'steunen het Malinese leger in de strijd tegen de terroristen', aldus Hollande. Hij zei dat de interventie in overeenstemming is met internationale wetten en dat de Malinese president Dioncounda Traoré erom heeft gevraagd. De operatie is ook bedoeld om de zesduizend Franse staatsburgers in Mali te beschermen.


Rebellen houden zeven Franse staatsburgers gevangen. 'Frankrijk zal alles doen om de gijzelaars te bevrijden', verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Fabius na de persconferentie van Hollande.


Het militaire optreden van Frankrijk, de vroegere koloniale heerser, begon vrijdagmiddag en zal duren 'zolang als nodig is', aldus de president. Volgens Hollande brengt de 'agressie' van radicale moslims het voortbestaan van Mali in gevaar. Frankrijk vreest ook dat zij aanslagen in Europa kunnen voorbereiden.


Donderdag namen islamisten het strategisch gelegen plaatsje Konna in bezit. Daarmee overschreden ze de officieuze demarcatielijn tussen het noorden, dat zij sinds april vorig jaar in bezit hebben en het zuiden, dat verdedigd dient te worden door de Malinese krijgsmacht. Een anonieme, hoge Malinese militair sprak van een 'zeer gevaarlijke' ontwikkeling.


'We zijn in Konna voor de heilige oorlog', aldus Sanda Abu Mohammed, een woordvoerder van de groep Ansar Dine. Deze beweging strijdt deels samen met de groep Mujao en met Aqim, 'Al Qaida in de Islamitische Maghreb'. In de gelederen van de radicaal-islamitische groepen bevinden zich ook buitenlandse jihadi's.


Na de val van Konna komt de grote plaats Mopti in het vizier van de islamisten. Als deze stad van 100 duizend inwoners wordt ingenomen, zijn de radicale strijders nog ongeveer 600 kilometer van Bamako. De Malinese strijdkrachten hebben tot nu toe steeds snel de aftocht geblazen, met achterlating van veel materieel.


Frankrijk, dat in een aantal West-Afrikaanse landen zoals Mali nog altijd grote economische belangen heeft, liet deze week ook de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeenkomen. Die sprak zijn 'grote zorg' uit en riep op tot de 'snelle inzet' van een speciale interventiemacht voor Mali, waarvoor eind vorig jaar de toestemming is gegeven.


Die interventiemacht, van ruim drieduizend militairen, bestaat vooral uit soldaten van de regionale samenwerkingsorganisatie Ecowas. De troepen ervan zouden echter pas in september inzetbaar zijn. Ook moet de training van Malinese militairen door EU-landen, waaronder mogelijk Nederland, nog van de grond komen.


Zonder de hulp van minstens Frankrijk lijkt Mali nauwelijks verdedigbaar. Ook de VS, die de interventiemacht willen ondersteunen, hebben hierover hun zorg uitgesproken. Generaal Carter Ham van het Africa Command in het continent sprak van een 'belangrijke verandering in de situatie'.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden