Franse topambtenaar declareerde 40 duizend euro aan taxiritjes

Ook in Frankrijk roepen zelf aangemeten privileges van hoge ambtenaren en andere publieke figuren steeds meer weerstand op. Agnès Saal trad onlangs af als directeur van het Institut National d'Audiovisuel, omdat zij in slechts een jaar tijd voor 40 duizend euro aan taxiritjes had gedeclareerd.

Beeld -

Vervolgens gingen de media spitten: ook in haar vorige baan als algemeen directeur van het Centre Pompidou in Parijs had ze uitbundig gebruik gemaakt van de taxi. Volgens Le Figaro zou ze in zeven jaar 90 duizend euro gedeclareerd hebben, volgens het weekblad L'Express zelfs 400 duizend euro.

Agnès Saal is een typische exponent van het Franse elite-onderwijs. Eerst Sciences Po (een top-opleiding in de politieke wetenschappen), daarna de Ecole Nationale d'Administration (ENA), een kweekvijver voor politici en hoge ambtenaren. De Franse elite wordt vaak verweten weliswaar intellectueel bijzonder begaafd te zijn, maar weinig voeling te hebben met het volk en de maatschappelijke werkelijkheid. Met haar taxiritjes heeft Saal in elk geval niet haar best gedaan om dit beeld te ontkrachten.

Hoge rekening

De hoge taxirekening wekte des te meer bevreemding omdat Saal, die zelf geen rijbewijs heeft, ook kon beschikken over een auto met chauffeur. 'Maar ik kan mijn chauffeur geen 12 tot 15 uur per dag laten werken. En ook niet in het weekend', verdedigde Saal zich. Het verhaal werd er niet overtuigender op toen bleek dat haar zoon zich voor 6.700 euro door Parijs had laten rijden met het taxipasje van Saal.

Toen het schandaal losbarstte, bood Saal haar ontslag aan bij het INA. Minister van Cultuur Fleur Pellerin gaf haar vervolgens een goede baan op haar departement. Dat is overigens gebruikelijk: een afgestudeerde van de ENA heeft een baangarantie voor het leven bij de Franse overheid. Maar de jacht op Saal is geopend. Justitie stelt een onderzoek in naar misbruik van publiek geld. En het weekblad Marianne plaatste een foto van de gevallen topvrouw in de Parijse metro, met het bijschrift: 'Agnès Saal neemt (eindelijk) de metro.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden