Franse staking voor behoud stakingsrecht

Een staking van vier grote vakbonden heeft woensdag het treinverkeer in Frankrijk verstoord. De eerste grote werkonderbreking bij de SNCF sinds de pensioenhervorming van vorig voorjaar, is in eerste aanleg bedoeld om een conflict over arbeidsvoorwaarden met de directie van SNCF te beslechten....

Belangrijker is het achterliggende conflict met de Franse regering. Die staat op het punt een einde te maken aan de effectiviteit van het stakingswapen. De Franse bonden weten zich bij conflicten al jarenlang in een oppermachtige positie door hun vermogen treinen, bussen en metro's tot stilstand te brengen. Ook met weinig stakers valt zo een enorme chaos in de dienstregelingen aan te richten. De staking van woensdag illustreerde dat nog eens: slechts een op de vier SNCF-werknemers was tot staken bereid, maar het leed voor de treinreizigers was groot.

De regering wil nu de impact van de vervoersstakingen terugbrengen door invoering van de plicht tot een 'minimum-dienstverlening'. Die moet ertoe leiden dat de 'continuïteit in de publieke dienstverlening gewaarborgd blijft', aldus transportminister Gilles de Robien. Hij heeft niet alleen de zegen van president Chirac, maar blijkens opiniepeilingen ook van ongeveer 75 procent van de Franse bevolking. Reizigers hebben er schoon genoeg van telkens als gijzelaars van de talrijke sociale conflicten te dienen.

De vakbonden hebben furieus gereageerd op het voornemen en voorzien nu een conflict dat veel verder gaat dan de SNCF. 'Dit raakt alle mensen die zich willen verzetten tegen het slechte beleid van Chirac en Raffarin', aldus de CGT, de communistische vakbond.

De vakbonden eisen dat het hele plan van tafel gaat, maar de regering zegt van geen wijken te willen weten. Minister De Robien wil werkgevers en bonden eerst enkele maanden geven om op 'vrijwillige' basis tot afspraken over de 'minimumdienstverlening' te komen. Lukt dat niet, dan wordt die alsnog via de wet afgedwongen, zo is zijn plan. 'De Franse maatschappij kan niet langer het misbruik van het stakingsrecht dulden', aldus De Robien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden