Franse spoorwegbeambten staken uit protest tegen arbeidswet

Franse spoorwegbeambten leggen dinsdag het werk neer om te protesteren tegen de voorgestelde nieuwe arbeidswet, die het voor werkgevers makkelijker maakt om personeel te ontslaan en de werkweek verlengt. De verwachting is dat het treinverkeer in Frankrijk hierdoor ernstig ontregeld zal zijn.

Redactie
Demonstranten applaudisseren voor de politie, die het protest tegen de arbeidswet ondersteunt. Beeld afp
Demonstranten applaudisseren voor de politie, die het protest tegen de arbeidswet ondersteunt.Beeld afp

Later in de week zullen de transportproblemen waarschijnlijk alleen maar toenemen omdat medewerkers van de metro in Parijs hebben aangekondigd dat ze donderdag zullen staken. Ook piloten van Air France hebben laten weten dat ze bereid zijn het werk neer te leggen uit protest tegen versobering van hun arbeidsvoorwaarden. Het is nog niet duidelijk wanneer de piloten deelnemen aan het protest. In 2014 kostte een staking van twee weken Air France zo'n half miljard euro.

De stakingen vallen samen met de aanloop naar het eindtoernooi om het Europese voetbalkampioenschap, dat op 10 juni begint en naar schatting 2,5 miljoen mensen zal trekken. De regering van premier Valls voelt zich dus onder druk gezet om tot een snelle oplossing te komen.

De premier zei vorige week dat de omstreden wet kan worden aangepast, mits de 'filosofie' overeind blijft. Valls bedoelt daarmee het punt dat onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden voortaan zo veel mogelijk per bedrijf moeten worden gevoerd, en niet meer per sector, zoals nu het geval is.

De radicale vakcentrale CGT, die de stakingen en blokkades organiseert, is fel tegen deze aanpassing. Vakbonden zien hiermee hun invloed verdwijnen. En veel werknemers vrezen straks langer te moeten werken tegen een veel lagere beloning dan nu het geval is.

De vervoersnetwerken in Frankrijk zijn dit jaar al eerder door stakingen getroffen. Ook zijn brandstoftekorten ontstaan door blokkades bij raffinaderijen.

Meer lezen?

De vakbondsbaas die de Franse regering in de tang houdt, is 'een van de jongens', niet te beroerd om zelf een autoband in het vuur te gooien. (+)

In protest tegen de omstreden arbeidswet kiest vakcentrale CGT een radicale koers: het land moet plat. De strategie van iemand die terrein verliest. Toch staat de regering-Valls onder zware druk. (+)

Duizenden leden van de vakbond CGT demonstreren nabij het vliegveld van Marseille. Beeld afp
Duizenden leden van de vakbond CGT demonstreren nabij het vliegveld van Marseille.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden