Franse socialisten kiezen met Hollande voor vertrouwde koers

De leider van de Franse socialistische partij (PS), François Hollande, heeft een interne verkiezingsstrijd binnen die partij royaal gewonnen. Gesteund door kopstukken als de oud-premiers Fabius, Rocard en Mauroy, behaalde Hollande 61 procent van de stemmen....

Van onze correspondent Fokke Obbema

De kandidaat van het partij-establishment versloeg daarmee de uitgesproken linkse tegenkandidaten, de oudgediende Henri Emmanuelli en 'jonge hond' Arnaud Montebourg, die beiden 17 procent behaalden. De opkomst was hoog voor dit soort verkiezingen: van de 130 duizend partijleden bracht 75 procent zijn stem uit.

De vertegenwoordiger van de jonge generatie, Montebourg, reageerde ontstemd op de methodes van het PS-establishment om hem in diskrediet te brengen. Hij had persoonlijke aanvallen te verduren gekregen, zoals die van oud-premier Rocard die hem een 'wildgebarende fanaticus' had genoemd.

Montebourg, die met enkele geestverwanten de 'nieuwe PS' als stroming heeft gevormd, ziet er een complot in van Hollande en zijn 'olifanten', zoals oud-premiers en oud-ministers binnen de partij worden genoemd: 'Ik denk dat ze besloten hebben ons te vernietigen, want wij zijn binnen de partij de enige nieuwe kracht.'

Hollande zag in zijn verkiezing 'een nieuwe legitimatie' voor zijn koers, die nauwelijks afwijkt van die van zijn voorganger, oud-premier Lionel Jospin. Die stapte een jaar geleden op nadat hij in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen minder stemmen dan de extreem-rechtse leider Jean-Marie le Pen had behaald.

Sinds die traumatische uitslag, gevolgd door een al even verpletterend verlies bij de parlementsverkiezingen, zoekt de PS naar een nieuwe koers. Daarover wordt volgende week in Dijon uitgebreid gedebatteerd op het eerste partijcongres sinds de verkiezingsnederlagen.

Het is nog verre van zeker dat de allerminst charismatische Hollande ook op langere termijn leider blijft. Voorlopig weet hij zich nog gesteund door 'olifanten' als Fabius, maar die kunnen op termijn ook zelf een poging wagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden