Franse socialisten in problemen door vroege kandidatuur Royal

Parijs - Terwijl de socialistische partij dacht een waterdicht niet-aanvalsverdrag te hebben gesloten tussen de belangrijkste kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 2012, is er toch één gegadigde die daar zo haar eigen opvattingen over blijkt te hebben. Waarmee de eenheid op links in Frankrijk voor even weer ver te zoeken is.


Tot verrassing van vriend en vijand stelde Ségolène Royal zich deze week officieel kandidaat voor de voorverkiezingen waarmee de socialisten volgend jaar uitmaken wie het namens hen mag opnemen tegen de rechtse presidentskandidaat die zeer waarschijnlijk Nicolas Sarkozy heet. Royal trekt zich daarmee niets aan van de woorden van partijleidster Martine Aubry. Die had vier dagen eerder verklaard dat de drie belangrijkste linkse kandidaten van de Parti Socialiste - IMF-chef Dominique Strauss-Kahn (DSK), Royal en zijzelf - het niet tegen elkaar zouden opnemen.


Een afspraak die kennelijk door Royal anders was begrepen. Ze maakte haar kandidatuur bekend in Nouvelle République du Centre Ouest, een lokale krant, en voegde er aan toe dat ze uit ervaring weet dat een campagne een lange aanloop vergt. 'Rechts is al begonnen met campagnevoeren.' Drie jaar geleden verloor ze tegen Nicolas Sarkozy. Mocht Strauss-Kahn zich kandidaat stellen, dan is Royal eventueel bereid hem haar diensten aan te bieden. Of ze dat ook voor Aubry over heeft? 'Als de partij daar om vraagt, doe ik alles om de eenheid in de partij te bewaren.'


Links en rechts struikelen over elkaar om deze zoveelste onverwachte zet van Royal te duiden. Aubry-getrouwen zien er de sprongen in van een kat in het nauw. Royal doet het in de peilingen minder dan DSK en Aubry. Ze verspeelt op deze manier haar voornaamste wapen, analyseert een ander. Want dat was de voortdurende dreiging dat ze zich alsnog kandidaat zou kunnen stellen.


De reacties op rechts zijn van een andere orde. 'Ik zou haar wel willen omhelzen', zei een partijgenoot van Sarkozy. 'Een mooi cadeau, zoveel is zeker', zei minister Leroy, doelend op de versplintering bij de socialisten.


Dat Aubry nog niet heeft gereageerd op de kandidatuur van Royal, wekt verbazing. 'Ze is er niet op de momenten dat de partij behoefte aan evenwicht heeft', vond een kaderlid. Ook bij de herschikking van de regering-Fillon en na de omstreden toespraak over veiligheid en migratie van Sarkozy in Grenoble kwam Aubry niet met een reactie.


De PS heeft de afgelopen weken de kalender voor die voorverkiezingen vastgesteld. De kandidaten moeten zich voor juni 2011 melden, in het najaar mogen alle stemgerechtigde Fransen 'met linkse opvattingen' hun voorkeur kenbaar maken. Die kalender is niet onomstreden. Hij bemoeilijkt de kandidatuur van Strauss-Kahn, die als voorzitter van het IMF tot in 2012 verplichtingen heeft. Bovendien wordt de campagnetijd beperkt, omdat de socialistische kandidaat pas in de herfst van 2011 bekend wordt.


Royal heeft iets anders om zich zorgen over te maken. In haar Parijse woning is woensdag voor de derde maal in vier jaar tijd ingebroken. De kamers werden overhoop gehaald, maar er is niets gestolen. Volgens Royal zijn dit pogingen om haar uit haar evenwicht te brengen 'op een belangrijk moment'.


Ook Sarkozy heeft voor het eerst een mogelijke kandidatuur in 2012 gesuggereerd. 'Twee termijnen als president is genoeg. Daarna is het la dolce vita', liet hij zich ontvallen. Een recente peiling wijst uit dat volgens een meerderheid van de Fransen eerste minister François Fillon een betere rechtse kandidaat zou zijn. Maar Fillon zelf noemt Sarkozy de enige mogelijke kandidaat namens regeringspartij UMP.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden