Franse regering zwakt plan versoepeling ontslagrecht af

De Franse regering van president François Hollande heeft haar voorstel om de arbeidsmarkt te flexibiliseren afgezwakt. Op tafel lag een plan om een plafond in te stellen voor de ontslagvergoeding die een werknemer kan krijgen. Maar na protestacties heeft de regering dit teruggebracht tot een niet-bindende richtlijn.

Overleg op maandag tussen de Franse regering en vertegenwoordigers van de vakbonden. Beeld afp

Daarmee buigt de regering voor de druk van de protestbeweging die zich afgelopen week liet horen. Tienduizenden vakbondsleden en studenten gingen de straat op om te demonstreren tegen de voornemens van de regering. Dat verzet heeft zijn vruchten afgeworpen.

Versoepeling ontslagrecht

Het aanvankelijke wetsvoorstel, opgesteld door minister van Arbeid Myriam El Khomri, ging erg ver voor Franse begrippen. Hard nodig, zo stelden veel economen, want Franse bedrijven zouden huiverig zijn personeel aan te nemen vanwege de kosten die ontslagen met zich mee brengen. Dit zou een belangrijke oorzaak vormen voor de hardnekkige werkloosheid van 10 procent.

El Khomri stelde daarom voor het bedrag te maximaliseren dat bij een onredelijk ontslag kan worden uitgekeerd, mocht de rechter de werknemer in het gelijkstellen. Die bindende limiet heeft het kabinet van premier Manuel Valls nu teruggebracht tot een 'indicatief' plafond dat de rechter 'van pas kan komen' in zijn besluit over de hoogte van de vergoeding.

Vooraf hadden belangenbehartigers van het bedrijsleven aangestuurd op zo'n limiet, opdat werkgevers in minder onzekerheid zouden verkeren. Daardoor zouden bedrijven meer mensen kunnen aannemen in vaste dienst in plaats van als tijdelijke kracht.

Liberalisering

In Frankrijk heerst een 'voorkeur voor werkloosheid'. Durft de Franse regering de liberalisering van de arbeidsmarkt door te drukken? (+)

Protestmars vorige week in Parijs. Beeld afp

Volhardend

Naast een soepeler ontslagrecht zijn nog meer hervormingsplannen uit het wetsvoorstel geschrapt. Zo is het voornemen om middenkleinbedrijven het recht te geven soepeler om te springen met werktijden van de baan. Ook behoudt de rechter meer speelruimte dan vooraf bedacht om de financiële gezondheid te beoordelen van een bedrijf dat een werknemer wil ontslaan. Diens oordeel bepaalt of een ontslag redelijk is.

Ondanks deze aanpassingen houdt de Force Ouvrière, een van Frankrijks grootste vakbonden, vol dat het wetsvoorstel in zijn geheel van tafel moet. Secretaris-generaal van de Force, Jean-Claude Mailly, liet dit per Twitter weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.