Franse regering wil in twee jaar 20 miljard euro bezuinigingen

'Frankrijk moet de mouwen opstropen.' Met dat beroep op de solidariteit presenteerde de Franse eerste minister François Fillon een nieuwe ronde bezuinigingen van de regering.

PARIJS - Met dat plan moet in twee jaar 20 miljard euro worden bespaard, zodat Frankrijk in 2013 de afspraak van een begrotingstekort van 3 procent kan nakomen. In vijf jaar wil de regering 100 miljard bezuinigen om al in 2016 zijn uitgaven en inkomsten in evenwicht te kunnen hebben. De nieuwe bezuinigingen zijn nodig omdat de groei van de economie volgend jaar geen 1,75 procent maar 1 procent zal bedragen.


'De komende begroting wordt een van de strakste sinds de Tweede Wereldoorlog, had Fillon al gewaarschuwd. Sinds Moody's, een van de drie kredietbeoordelaars, liet doorschemeren dat de triple-A-notering van Frankrijk gevaar loopt, staan alle seinen op rood. Niet alleen zou een degradatie betekenen dat Frankrijk meer rente moet betalen om geld te lenen, ook zou het wankele evenwicht in Europa ingrijpend verstoord raken. Dat evenwicht is er mede op gebaseerd dat Frankrijk en Duitsland, de twee grootste economieën, als even goed presterend worden ingeschat. Alleen op die voorwaarde kan Frankrijk naast Duitsland in Europa de leidende rol houden die het land nu heeft.


Politiek zeer gevoelig ligt de vervroegde invoering van de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 62 jaar. De invoering wordt vervroegd naar 2017. Twee jaar geleden is massaal gestaakt tegen de verandering in het pensioenstelsel. De Socialistische partij (PS) heeft al aangekondigd de pensioenveranderingen terug te draaien, mocht zij in 2012 de presidentsverkiezingen winnen.


De verlaagde btw gaat van 5,5 procent naar 7 procent. President Sarkozy maakte drie jaar geleden bekend de horeca een impuls te willen geven door het btw-tarief te verlagen. Die verlaging wordt nu deels ongedaan gemaakt. Frankrijk komt hiermee op het niveau van Duitsland, dat in veel opzichten als rolmodel fungeert.


Er komt een beperkte belastingverhoging voor de grote bedrijven, die jaarlijks meer dan 250 miljoen euro omzetten. Die maatregel heeft vooral een symbolische waarde. Hetzelfde geldt voor de bevriezing van de salarissen van de president en de ministers. Die maatregel blijft van kracht zo lang de overheidsuitgaven groter zijn dan de inkomsten. Op overheidsuitgaven wordt in totaal een extra half miljard euro bezuinigd. Volgens Fillon is het voor het eerst sinds 1945 dat het overheidsbudget daalt.


'Deze maatregelen zullen het land regelrecht naar een recessie leiden', is de reactie van Martine Aubry, partijleidster van de socialisten. Ook de socialisten moeten overigens, door de verslechterde economische situatie, hun verkiezingsprogramma voor 2012 herzien.


François Bayrou van middenpartij MoDem noemt het bezuinigingspakket geen goed antwoord op de problemen, maar vooral ook onrechtvaardig. 'Aan de rijksten wordt niet dezelfde inspanning opgelegd als aan de middenklasse en de armsten.'


De vakbonden missen vooral maatregelen die een extra impuls aan de economie kunnen geven.


Frankrijk kampt al bijna veertig jaar met niet sluitende overheidsbegrotingen. De staatsschuld bedraagt bijna 1.700 miljard euro. Daarover wordt jaarlijks 50 miljard euro rente betaald.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden