Franse regering verdeeld over boerkini: verbod of niet?

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is tegen een boerkiniverbod. In gesprek met het Franse dagblad La Croix noemde hij de maatregel 'ongrondwettelijk'. Daarmee wijkt Cazeneuve af van het standpunt van premier Manuel Valls, die zich voorstander heeft verklaard van het verbod op het dragen van de verhullende badkleding.

Redactie
Vrouw in boerkini op het strand van Marseille. Beeld reuters
Vrouw in boerkini op het strand van Marseille.Beeld reuters

Vrijdag bepaalde de Conseil d'Etat, de Franse Raad van State, dat een boerkiniverbod indruist tegen de burgerlijke vrijheden. Anders dan Valls, die zijn steun voor het boerkiniverbod andermaal uitsprak, schaarde Cazeneuve zich achter de voorlopige beslissing van de Raad, 'omdat zo'n wet ongrondwettelijk en ineffectief is, en waarschijnlijk vijandelijkheden en onherstelbare spanningen voedt'.

In gesprek met La Croix riep de minister op tot verdraagzaamheid ten opzichte van de boerkini. Volgens hem is dat de enige manier om 'verstoringen van de openbare orde te voorkomen en de gemeenschapszin te versterken'.

In reactie op Cazeneuve verklaarde oud-president Nicolas Sarkozy maandag dat hij de grondwet zou veranderen om een boerkiniverbod mogelijk te maken. Sarkozy, die bij de verkiezingen van volgend jaar hoopt opnieuw president te worden, pleitte vorige week voor een nationaal verbod op de betwiste badkleding.

Regulering moskeeën en imams

'Frankrijk heeft meer dan ooit behoefte aan een vreedzame relatie met moslims', aldus Cazeneuve. Een poging daartoe vindt maandag plaats in Parijs, waar de minister zo'n vijftig vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap ontvangt. Speerpunten van het gesprek zijn het reguleren van de financiering van moskeeën en de opleidingen van imams.

Cazeneuve heeft een aantal plannen aangekondigd om de islam te 'verankeren' in de waarden van de Franse republiek. Zo gaat de minister de Fondation pour les œuvres de l'islam, onder oud-president Nicolas Sarkozy ingesteld in 2005, nieuw leven inblazen. De organisatie, bedoeld om de geldstromen naar Franse moskeeën te reguleren, werd aanvankelijk een mislukking, maar sinds de recente aanslagen heeft de Fondation haar bestaansrecht gekregen.

Ook wil Cazeneuve geleidelijk een einde maken aan imams die in Frankrijk zijn 'gedetacheerd' door islamitische landen. Een nieuwe organisatie geleid door Franse moslimvertegenwoordigers moet zich voortaan gaan bezighouden met de financiering van moskeeën en de opleiding van imams, zonder inmenging vanuit het buitenland.

Cazeneuve (rechts) in gesprek met vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap. Beeld afp
Cazeneuve (rechts) in gesprek met vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap.Beeld afp

Publiek debat

De discussie over de boerkini laaide vorige week op nadat verschillende Franse gemeenten een verbod op de badkleding invoerden. In het plaatsje Villeneuve-Loubet tekende de Franse Liga voor de Mensenrechten protest aan, waarop de Raad van State vrijdag bepaalde dat het verbod aldaar van tafel moet. Het voorlopige oordeel van de Raad luidt dat het verbod ingaat tegen de burgerlijke vrijheden. De Liga voor de Mensenrechten vindt dat de uitspraak opgaat voor alle gemeenten die een boerkiniverbod hanteren.

Premier Valls sprak op Facebook zijn steun uit voor een boerkiniverbod, omdat de badkleding volgens hem een symbool van onderdrukking is. 'Het verbod op de boerkini ondermijnt de persoonlijke vrijheid niet. Er is geen vrijheid die vrouwen onderdrukt.'

Met dat standpunt behoort Valls tot een minderheid binnen de Socialistische Partij. Met zijn nadruk op identiteit en veiligheid positioneert de premier zich aan de rechterzijde van de partijlijn, tot ongenoegen van veel partijleden. Laurence Rossignol, minister van vrouwenzaken, sprak zich uit tegen de boerkini, maar achtte een verbod juridisch onhaalbaar. President François Hollande houdt zich vooralsnog op de vlakte.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden