Nieuwsgele hesjes

Franse regering stelt accijnsverhoging uit in reactie op protest van gele hesjes

De accijnsverhoging op brandstof in Frankrijk is zes maanden uitgesteld. Ook de prijs van gas en elektriciteit wordt ‘gedurende de winter’ niet verhoogd. Dit heeft de Franse premier Édouard Philippe dinsdag aangekondigd in een poging een einde te maken aan de felle protesten van de gele hesjesbeweging.

Redactie
Gele-hesjes demonstranten in het zuiden van Frankrijk. Beeld AFP
Gele-hesjes demonstranten in het zuiden van Frankrijk.Beeld AFP

Dit weekeind liepen demonstraties in het hele land opnieuw volledig uit de hand. In Parijs lieten gewelddadige actievoerders een spoor van vernieling achter en kwam het herhaaldelijk tot felle botsingen met de politie. De gele hesjesbeweging heeft met honderden arrestaties en gewonden in drie weken de meest gewelddadige protestgolf in decennia teweeggebracht in Frankrijk.

Duidelijk is dat de regering van Emmanuel Macron het protest niet langer in de hand heeft en met een oplossing moet komen. Het verzoek van twee politiebonden om de noodtoestand uit te roepen, werd zondag afgewezen. De oppositie van links tot rechts grijpt de rellen aan om het onvermogen van de regering bloot te leggen.

Sommige Franse media speculeren op een breder pakket maatregelen waarmee de gele hesjes de wind uit de zeilen moet worden genomen. Dit zou nodig zijn omdat betogers met slechts een tijdelijke bevriezing van accijnsverhogingen niet naar huis gaan, zo zei Christophe Chalencon, een voorman van de gele hesjes, dinsdagmorgen op de Franse tv.

Koopkrachtdaling

De gele hesjesbeweging keerde zich aanvankelijk met blokkades tegen de effecten van de energietransitie die president Macron voor ogen heeft, maar groeide uit tot een breder protest tegen koopkrachtdaling. De protestbeweging die door ruim driekwart van de bevolking wordt gesteund, heeft de groeiende kloof blootgelegd tussen de stedelijke elite en de burgers op het platteland en in de periferie die de prijs betalen voor de effecten van globalisering. De werkloosheid is in veel gebieden torenhoog en veel Fransen hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen.

Volgens critici heeft de ‘elitaire’ president Macron de sentimenten onder de Franse bevolking volkomen onderschat. Zijn populariteit is tot een dieptepunt gedaald. De president heeft een reis naar Servië deze week afgezegd om de crisis in eigen land te bezweren.

Geest uit de fles

Gele hesjes demonstreren al weken overal in Frankrijk voor verlaging van brandstofprijzen en belastingen. Afgelopen weekend liep het uit op grootschalige vernielingen, plunderingen en brandstichting in Parijs. Sindsdien wacht men op een antwoord van Macron.

Macron kan de geest alleen terug in de fles krijgen als hij afdaalt van zijn Olympus en laat zien dat hij niet ‘de president van de rijken is’, aldus het commentaar van de Volkskrant.

De protesten zijn ook overgeslagen naar Wallonië. Eerder richtten relschoppers al grote schade aan in Charleroi. En afgelopen vrijdag moest de politie in Brussel betogers met traangas en waterkanonnen uit elkaar drijven.

In navolging van het protest in Frankrijk en België gingen zaterdag op meerdere plaatsen in Nederland betogers in felgele hesjes de straat op. ‘Klaar is klaar, genoeg is genoeg.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden