Franse regering komt met hulpplan voor Corsicanen

De Franse regering heeft een serie maatregelen aangekondigd die de Corsicaanse economie uit het slop moeten halen en het nationalistische geweld op het eiland moeten inperken....

SJOERD VENEMA

Van onze correspondent

PARIJS

Corsica zal een apart fiscaal statuut krijgen, zoals de onafhankelijkheidsstrijders hebben geëist. Het wordt een soort belastingvrije zone om gevestigde bedrijven te helpen en nieuwe investeringen te stimuleren. Een vergelijkbaar statuut is voorgesteld voor een veertigtal verpauperde voorsteden in Frankrijk.

De precieze inhoud van de fiscale vrijstelling zal in de komende maanden nader worden bepaald. Daarnaast heeft Parijs een aantal concrete financiële steunmaatregelen beloofd aan de noodlijdende toeristenindustrie, de landbouw en het kleinbedrijf op het eiland. Er worden extra leningen verstrekt en er komt een versoepeling voor de verschuldigde fiscale en sociale lasten. De Europese subsidies voor melkkoeien zullen opnieuw worden uitgekeerd. Brussel had die steun half februari opgeschort wegens fraude met fictieve kuddes melkkoeien in de Corsicaanse maquis.

De regering wil ook het onderwijs in de Corsicaanse taal bevorderen. Parijs zal echter niet ingaan op de eisen van de nationalisten voor een Corsicaans parlement en de wettelijke erkenning van het 'Corsicaanse volk' als aparte entiteit. Met het hulpplan wil de Franse overheid een einde maken aan het nationalistische geweld op Corsica. Vorig jaar werden er zeshonderd bomaanslagen gepleegd. In de twist tussen de rivaliserende onafhankelijkheidsgroepen vielen tientallen doden.

Inhoudelijk komt de centrale overheid met het steunplan vooral tegemoet aan de wensen van de Cuncolta, de machtigste groep. Met de extreem-rechtse Cuncolta voert Parijs sinds enige tijd discrete onderhandelingen voor vrede op het eiland.

De Cuncolta kondigde afgelopen januari in die onderhandelingen een wapenstilstand voor drie maanden af. De wapenstilstand zal naar verwachting binnenkort worden verlengd. Aan het geweld kwam desondanks geen einde. Ook het clandestiene leger van de Cuncolta ging rustig door met bomaanslagen en moorden.

Waarnemers vrezen dat ook met het nieuwe plan geen einde zal komen aan het bloedvergieten op Corsica. Het avondblad Le Monde waarschuwde gisteren voor de belastingvrijdom. De maatregel kan het eiland volgens de krant ook aantrekkelijker maken voor bedenkelijke investeringen van mafioze groeperingen. Een reëel gevaar, gezien de nauwe banden die bestaan tussen de Cuncolta, zijn geheime leger en de plaatselijke onderwereld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden