Update

Franse regering komt boeren tegemoet met 600 miljoen euro

De Franse regering gaat 600 miljoen euro uittrekken om de boeren in het land te ondersteunen. Vanmiddag maakte ze het noodplan bekend. De boerensector verkeert in een grote crisis: ongeveer 10 procent van de Franse boerenbedrijven gaat bijna kopje onder, door de lage prijs die ze krijgen voor hun vee. Uit protest blokkeerden de veehouders vandaag belangrijke wegen in Frankrijk.

Boerenprotest op de Franse weg in Ifs dinsdagmiddag. Beeld epa

In het noodplan staat dat boeren die in de problemen zitten schuldverlichting, uitstel van belastingbetaling en lastenverlichting in de vorm van ontheffing van bepaalde premies krijgen. De voorzitter van de overkoepelende vakbond FNSEA (Nationale Federatie Vakbonden van Landbouwondernemers), Xavier Beulin, heeft woensdag gezegd dat het plan van de regering de goede kant op gaat. Dat zou kunnen wijzen op een einde aan de acties. Eerder vandaag zei Beulin nog dat hij 'geen genoegen neemt met wat regeltjes voor symptoombestrijding'.

De boerenblokkades zijn echter nog niet opgeheven. In de regio Normandië en de omgeving van Lille veroorzaken de boeren verkeershinder. Bruggen over de benedenloop van de rivier de Seine tussen Rouen en Le Havre zijn nog steeds geblokkeerd. De N2 van het Belgische Mons (Bergen) naar Frankrijk, de N49 bij Feignies en de toegangswegen naar het toeristische schiereiland Mont Saint-Michel. De boerenvakbond FRSEA 80 twitterde dinsdag dat de blokkade bij Caen 'voorlopig niet over zal zijn'.

Tekst loopt door onder de foto.

Boeren storten aarde bij een winkelcentrum in Rennes. Beeld afp

10 procent veehouders 'in de gevarenzone'

Volgens de Franse minister van Landbouw, Stéphane Le Foll, dreigt circa 10 procent van de 25.000 boerenbedrijven kopje onder te gaan, omdat ze niet genoeg verdienen aan de verkoop van melk en vlees. De veehouders voerden de laatste dagen actie: naast het blokkeren van wegen hebben ze ook mest gestort bij supermarkten en vleesproducten van goedkopere, buitenlandse producenten uit de winkel gehaald.

De boze boeren richten zich met name op de grote supermarkten en tussenhandelaren. Zij zouden het geld opstrijken waar de boeren op hoopten, nadat een maand geleden, dankzij bemiddeling van de regering, voedselprijzen in de winkels werden verhoogd.

De veehouders vertegenwoordigen ongeveer de helft van de totale Franse landbouw en veeteelt. De Franse boeren spreken van oneerlijke concurrentie uit Oost-Europa, maar ook uit Duitsland. Ze eisen onder meer ontheffing van bepaalde sociale lasten en premies en actie tegen de oneerlijke concurrenten.

Boerenblokkade A1 vanochtend opgeheven

De blokkade van de vakantiesnelweg A1 tussen Lille en Parijs is vanochtend opgeheven. Met tractoren en strobalen blokkeerden ze de weg sinds dinsdagavond, uit protest tegen de lage prijzen die ze krijgen voor hun vee.

De ANWB meldt om 11 uur vanochtend dat de snelweg tussen Ronchin en Seclin, vlakbij Lille, nog steeds is afgesloten, omdat de autobanden en pallets die voor de blokkade zijn gebruikt nog worden opgeruimd. De A1 is een belangrijke route voor Nederlandse vakantiegangers. De ANWB raadt hen aan Lille te vermijden.

Met onder andere brandende autobanden werd de A1 geblokkeerd. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden