Franse regering eens over daling begrotingstekort

De Franse regering is het eens geworden over een bevriezing van de uitgaven in 1997. Daardoor zal het tekort op de begroting dalen tot 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), waarmee Frankrijk zich zal kwalificeren voor de in 1999 te vormen Economische en Monetaire Unie....

REUTER; KRF

Reuter, KRF

PARIJS

Minister van Begrotingszaken Lamassoure maakte het besluit woensdag bekend na afloop van het kabinetsberaad. De bevriezing betekent dat uitgaven, gecorrigeerd voor de inflatie, met 2 procent dalen. Dat betekent dat er bezuinigingen moeten komen van zestig miljard franc (twintig miljard gulden). Lamassoure sprak van 'een inspanning zonder precedent'. De regering heeft voor 1998 een belastingverlaging in het vooruitzicht gesteld.

Volgens premier Juppé is de scepsis over de vastberadenheid van de Franse regering om het tekort op 3 procent te brengen nu gelogenstraft. Juppé doelde op de valutamarkten, waar onzekerheid over de Franse staatsfinanciën de afgelopen dagen leidde tot een duidelijke daling van de koers van de franc.

De mededeling van gisteren bracht geen koersherstel. Op de Europese valutamarkten zakte de koers van de Franse franc tegenover de D-mark en de gulden tot het laagste niveau sinds eind maart. Bij het slot van de handel werd 32,875 gulden per 100 franc genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 32,955 gulden op dinsdag.

De bezuinigingen op de uitgaven moeten deels komen van een vermindering van het aantal banen bij de overheid met 6500 à 7000. Bij lagere en middelbare scholen verdwijnen 5000 banen. Daar staat tegenover dat het hoger onderwijs er 2700 krachten bijkrijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden