Franse regering drukt omstreden arbeidswet zonder stemming door parlement

De Franse premier Manuel Valls heeft woensdag bijzondere grondwettelijke bevoegdheden ingeroepen om zijn omstreden arbeidswet door het parlement te krijgen. Het wetsvoorstel moet het makkelijker maken werknemers aan te nemen, maar ook om ze te ontslaan.

Franse premier Manuel Valls Beeld reuters
Franse premier Manuel VallsBeeld reuters

Valls had van tevoren aangekondigd gebruik te zullen maken van het omstreden Grondwetartikel 49.3, dat het mogelijk maakt om de wet zonder instemming van het parlement aan te nemen.

De zet laat Franse parlementariërs die zich tegen de wet verzetten, weinig mogelijkheden de voorstellen nog tegen te houden. Alleen een motie van wantrouwen tegen de regering kan de wet nog tegenhouden. Daar hebben tegenstanders 24 uur de tijd voor, anders is de wet een voldongen feit.

Volkswoede

De afgelopen maanden zorgde het wetsvoorstel voor volkswoede en gingen de Fransen uit protest de straat op. De regering wist de gemoederen enigszins te kalmeren door water bij de wijn te doen in de hoop de afgezwakte wet er alsnog door te krijgen.

Valls zei begin deze maand dat 800 amendementen zijn doorgevoerd aan het eerste wetsontwerp, dat hij eerder op dezelfde manier door de Minsterraad heenloodste, maar de 'filosofie' van de wet bleef overeind. Daarmee wordt bedoeld het punt dat onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden voortaan zo veel mogelijk per bedrijf moeten worden gevoerd, en niet meer per sector, zoals nu het geval is.

De radicale vakcentrale CGT, die de stakingen en blokkades organiseerde, is fel tegen deze aanpassing. Vakbonden zien hiermee hun invloed verdwijnen. En veel werknemers vrezen straks langer te moeten werken tegen een veel lagere beloning dan nu het geval is.

Volgens Valls en president Hollande was het noodzakelijk de wetgeving flexibeler te maken om de Franse economie sterker te maken en het voor werkgevers minder riskant te maken om mensen in dienst te nemen.

Manuel Valls, doordouwer met grootse plannen

Na vijf maanden sociale onrust lijkt de strijd gestreden. De Franse premier Valls heeft zijn controversiële arbeidswet erdoorheen gedrukt. Wat maakt hem zo onverzettelijk? Lees hier het profiel (+).

In protest tegen de omstreden arbeidswet koos vakcentrale CGT een radicale koers: het land moet plat. De strategie van iemand die terrein verliest. Toch staat de regering-Valls onder zware druk. Lees hier meer (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden