Franse rechter spreekt 51 verdachten vrij van terrorisme

Eenenvijftig van de 138 verdachten in het omstreden 'massaproces-Chalabi' zijn gisteren vrijgesproken. De drie hoofdverdachten kregen acht jaar cel wegens deelname aan een misdadige organisatie en hulpverlening aan de Algerijnse terreurbeweging GIA....

Van onze correspondent

PARIJS

De 84 overige verdachten kregen relatief korte gevangenisstraffen. De meesten van hen kunnen meteen naar huis, aangezien ze sinds hun arrestatie in 1994 of 1995 een flinke periode in voorarrest hebben gezeten.

De vrijspraak van de 51 verdachten is vooral het gevolg van het gebrekkige werk van de anti-terreurspecialisten van het openbaar ministerie en de bijzondere onderzoeksrechter. Zij zouden volgens critici met geringe aanwijzingen verdachten voor de rechter hebben gebracht.

Het grootste proces uit de jongste Franse geschiedenis is van meet af aan heftig bekritiseerd. De eerste zitting begon op 1 september vorig jaar met een boycot door zestig advocaten van de verdachten. De raadslieden vonden dat een collectief proces in strijd was met een eerlijke rechtsgang.

Ook was er kritiek op de plaats van handeling: een sportzaal van de gevangenis van Fleury-Merogis, twintig kilometer van Parijs, was omgebouwd tot een tijdelijke rechtzaal.

De uitspraak volgt een dag nadat de Internationale Federatie voor de Mensenrechten (FIDH) een vernietigend rapport uitbracht over de terrorismebestrijding in Frankrijk.

Een deel van het rapport wijdt harde woorden aan het proces-Chalabi, met name het zwakke bewijsmateriaal en de lange duur van het voorarrest. Gemiddeld zaten de verdachten veertien maanden vast.

Het voorarrest is volgens de FIDH een pressiemiddel om bekentenissen af te dwingen of medeverdachten te beschuldigen.

'De anti-terreurpraktijk die in Frankrijk gebruikelijk is, zet de deur open voor willekeur', aldus het rapport. De rapporteurs, een Italiaanse en een Britse advocaat, spraken van 'een breed spectrum overtredingen van de de Europese conventie van de rechten van de mens'.

In een reactie op het rapport sprak Irène Stoller, de chef van de antiterreurbrigade in Parijs, van 'een campagne van terroristenadvocaten (. . .) en een apologie van het terrorisme.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden