Nieuws

Franse reacties vol rouw en hoop: ‘Notre Dame zal uit haar as herrijzen’

Op de ochtend nadat een brand een groot deel van de Notre Dame verwoestte, reageren de Franse media met een mix van rouw en hoop. Op de voorpagina’s van de ochtendkranten veel verdriet om de kathedraal. ‘Notre Drame’, kopt dagblad Libération. Ons drama.

Daan Kool
Voorpagina’s van de Franse kranten Libération, Le Figaro en Le Dauphiné. Beeld
Voorpagina’s van de Franse kranten Libération, Le Figaro en Le Dauphiné.

Maar er klinkt ook hoop. ‘Verrassend land, onze natie: ten diepste geseculariseerd en ontkerstend, maar het voelt zijn hart ineenkrimpen bij het zien van een kerk die in vlammen opgaat’, schrijft het katholieke blad La Croix in een commentaar. ‘De Notre Dame zal uit haar as herrijzen. Een heel volk zal de heropening vieren.’

President Macron kondigde gisteren in een toespraak aan dat er een nationale inzamelingsactie zal worden georganiseerd die de herbouw en herstelwerkzaamheden van de Notre Dame ten dele moet gaan financieren. De Franse regering heeft daartoe een website gelanceerd, rebatirlenotredamedeparis.fr.

De Franse minister van Cultuur, Franck Riester, sprak vanochtend in een televisie-interview van een uitzonderlijk drama. ‘De staat zal zijn deel van de verantwoordelijkheid nemen, en doen wat er moet gebeuren’, zei Riester over wederopbouw van de kerk.

Brandweerlieden zijn dinsdagochtend aan het werk bij de Notre Dame in Parijs. Beeld Reuters
Brandweerlieden zijn dinsdagochtend aan het werk bij de Notre Dame in Parijs.Beeld Reuters

Energie en solidariteit

Ondertussen heeft ook een groot aantal organisaties en burgercollectieven collectes aangekondigd of reeds gelanceerd. ‘Er is een dusdanige energie, een bereidheid tot solidariteit. We moeten gebruikmaken van dat enthousiasme, en het niet terzijde schuiven: we hebben iedereen nodig’, zei Riester.

De Franse Erfgoedstichting (belast met het beschermen en behouden van historische monumenten) is een collecte gestart. Burgerinitiatieven ‘Notre Dame de Paris je t’aime’ en ‘Financiering van de reparatie van de Notre Dame’, beiden gisteravond gelanceerd, hadden aan het begin van de ochtend respectievelijk 22 duizend en 11 duizend euro opgehaald.

Ook buiten Frankrijk is men al begonnen met het inzamelen van geld om de Notre Dame te herbouwen. De French Heritage Society, een organisatie in New York die zich bezighoudt met het beschermen van Frans historisch erfgoed, heeft een website gelanceerd waar mensen geld kunnen doneren.

Een aantal vooraanstaande rijke Franse ondernemers heeft al een financiële bijdrage aan de herbouw van de kathedraal toegezegd. De investeringsmaatschappij Artemis van de gefortuneerde familie Pinault heeft aangekondigd 100 miljoen euro bij te dragen aan de wederopbouw. Luxeconcern LVMH van Bernard Arnault, de rijkste Fransman, heeft 200 miljoen toegezegd.

Er is nog weinig bekend over de exacte schade aan het interieur van de kathedraal. Bisschop Philippe Marsset, die vanochtend in de kerk was, vertelde aan Le Figaro dat ‘alles binnen is verkoold’. ‘Ik zag alleen dat het gouden kruis er nog steeds stond’. Volgens Marsset blijft de brandweer nog zeker twee dagen aanwezig. Bij de bluswerkzaamheden zijn twee brandweerlieden en een politieagent lichtgewond geraakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden