nieuws

Franse presidentskandidaat Zemmour veroordeeld voor rassenhaat

Eric Zemmour, de extreem-rechtse presidentskandidaat voor de Franse verkiezingen in april, is maandag veroordeeld voor aanzetten tot rassenhaat. De rechtbank in Parijs heeft hem 10 duizend euro boete opgelegd voor zijn uitspraak over minderjarige migranten, die door Zemmour dieven, moordenaars en verkrachters zijn genoemd.

Eline Huisman
Eric Zemmour plakt een campagneposter van zichzelf op een wand in Honnecourt-sur-Escaut, in het noorden van Frankrijk. Beeld Bertrand Guay / AFP
Eric Zemmour plakt een campagneposter van zichzelf op een wand in Honnecourt-sur-Escaut, in het noorden van Frankrijk.Beeld Bertrand Guay / AFP

Het is al de derde keer dat Zemmour wordt veroordeeld voor discriminatie en haatzaaien. Dit keer betreft het zijn uitspraken op de commerciële rechtse zender CNews. Daar sprak Zemmour in september 2020 over alleenstaande minderjarige migranten die volgens hem ‘hier niets te zoeken hebben, ze zijn dieven, ze zijn moordenaars, ze zijn verkrachters, dat is alles wat ze zijn, ze moeten teruggestuurd worden en ze zouden niet eens mogen komen’.

Zemmour was, net als bij de zitting in november vorig jaar, niet bij de uitspraak aanwezig. In een reactie op de veroordeling sprak hij van een ideologische en idiote veroordeling tegen ‘een vrije geest’. Eerder had hij de zaak een poging tot intimidatie genoemd. Zijn advocaat liet weten dat Zemmour tegen de uitspraak in beroep zal gaan.

De uitspraken van Zemmour bij CNews leverden destijds een storm van woede op, en de zender kreeg een boete opgelegd. Desondanks bleef het Zemmour alle ruimte bieden om zijn provocerende boodschap over immigratie en de islam te verspreiden. Opgericht door de Franse miljardair Vincent Bolloré heeft de zender tot missie het ‘linkse’ medialandschap van tegengeluid te voorzien. Zemmour bleef er een prominente gast, als vast gezicht in het dagelijkse actualiteitenprogramma Face a l’info. In september vorig jaar werd hij uiteindelijk van de zender gehaald op last van de audiovisuele raad CSA vanwege zijn politieke rol – in verkiezingstijd moet de zendtijd tussen kandidaten eerlijk worden verdeeld.

Eerdere veroordelingen

In de afgelopen jaren werd Zemmour vijftien keer vervolgd, waarbij het twee keer eerder tot veroordeling heeft geleid. Dat was in 2011, toen hij eveneens 10 duizend euro boete kreeg opgelegd nadat hij op televisie had gezegd dat werknemers ‘het recht hebben’ om ‘zwarten en arabieren’ te weigeren aan te nemen. En in 2018, toen hij werd veroordeeld tot 3 duizend euro boete na uitspraken over een ‘invasie’ van moslims in Frankrijk.

Donderdag volgt opnieuw een zaak rond de extreem-rechtse presidentskandidaat. Dit keer betreft het zijn uitspraken over Philippe Pétain, de leider van het Vichy-regime, dat collaboreerde met de nazi’s. Zemmour heeft gezegd dat Pétain de Franse Joden juist beschermde door vooral niet-Franse Joden te deporteren – beweringen die door historici zijn weersproken en die hem dan ook op forse kritiek komen te staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden