Franse presidentskandidaat ontkent vermeende homoseksualiteit

Nee, ik heb geen homoseksuele verhouding met de baas van Radio France, zei de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron maandagavond op een bijeenkomst van zijn aanhangers in Parijs. 'Ik heb geen dubbelleven', aldus Macron, die getrouwd is met Brigitte Trogneux. Het gerucht over een verhouding tussen Macron en radiotopman Mathieu Gallet zoemt al maandenlang rond. Macron voelde zich nu toch genoodzaakt het verhaal te ontkennen.

Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte Trogneux. Beeld afp
Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte Trogneux.Beeld afp

Op het hoofdkwartier van Macrons beweging En Marche! wordt gevreesd dat Rusland een campagne tegen hem wil beginnen, zoals het zich ook heeft bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen, schrijft het weekblad Le Point. Macrons concurrenten Fillon en Le Pen zijn beiden grote vrienden van Vladimir Poetin.

In een campagne van desinformatie zou Macrons vermeende homoseksualiteit een rol kunnen spelen. In een interview voor de Franstalige Russische website Sputnik zinspeelde de Republikeinse afgevaardigde Nicolas Dhuicq op Macrons geaardheid. 'Een van de mensen die hem steunt is Pierre Bergé, lange tijd de minnaar van Yves Saint-Laurent, een man die openlijk homoseksueel is', aldus Dhuicq. Achter Macron zou 'een rijke homoseksuele lobby' aan het werk zijn. Hij noemde de voormalige zakenbankier Macron ook 'een agent voor het grote Amerikaanse bankensysteem'. Dhuicq is een aanhanger van Fillon. Hij steunt Poetin en de Syrische president Assad. Voorts was hij een fel tegenstander van het homohuwelijk.

Eerder 'waarschuwde' de website RT (het vroegere Russia Today) voor onthullingen van WikiLeaks. 'De laatste verklaringen van Julian Assange geven aanleiding te denken dat er compromitterende informatie over Emmanuel Macron kan worden onthuld.' Zowel Sputnik als RT zijn media van de Russische staat, in het leven geroepen om het nieuws vanuit Russisch perspectief te presenteren.

Fysiek onmogelijk

Macron staat hoog in de peilingen. In de eerste ronde zou hij als tweede eindigen, in de tweede ronde zou hij Marine Le Pen verslaan. Daarom weet hij dat hij nu aanvallen van alle kanten kan verwachten, schrijft Le Point. Franse kiezers zijn niet snel geschokt door het seksleven van politici. Maar een homoseksuele relatie met Gallet zou Macron in moeilijkheden brengen, omdat hij altijd hoog opgeeft over zijn huwelijk met de twintig jaar oudere Brigitte. Hem zou geen homoseksualiteit, maar oneerlijkheid worden verweten.

Daarom klom Macron maandagavond onaangekondigd op het podium, tot verrassing van zijn aanhangers. 'Als men u zegt dat ik een dubbelleven met Gallet leid, dan is het mijn hologram dat me ontsnapt is', zei hij, verwijzend naar de radicaal-linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon, die zijn aanhangers in Lyon toesprak terwijl hij in Parijs als 'hologram' te zien was. 'Brigitte vraagt zich af hoe ik fysiek tot zo'n geheim leven in staat zou zijn, ze deelt mijn hele leven, van de avond tot de ochtend', aldus Macron. En, met een sneer naar François Fillon: 'Gelukkig heb ik haar daar niet voor betaald!'

Lees meer: Emmanuel Macron is jong en onervaren, maar opeens de man die Le Pen moet stoppen (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden