Franse presidentskandidaat Fillon verder in de problemen

De Franse presidentskandidaat François Fillon is verder in moeilijkheden gekomen door nieuwe onthullingen van Le Canard Enchaîné. Volgens het satirisch weekblad heeft zijn vrouw Penelope 830 duizend euro verdiend als parlementair assistent van Fillon en zijn plaatsvervanger Marc Joulaud, in plaats van de 500 duizend euro die vorige week werd gemeld.

Peter Giesen
Francois Fillon met zijn echtgenote Penelope. Beeld afp
Francois Fillon met zijn echtgenote Penelope.Beeld afp

Franse parlementariërs mogen hun vrouw inhuren als assistent, op voorwaarde dat zij ook echt het werk van een assistent verricht. Volgens Le Canard was daar in het geval van Penelope Fillon geen sprake van. Fillon houdt vol dat Penelope hem op de achtergrond wel degelijk terzijde heeft gestaan.

Fillon verklaarde vorige week in het Franse tv-journaal dat hij Penelope vanaf 1997 had ingehuurd, nadat ze hem voor die tijd als vrijwilligster had bijgestaan. Le Canard Enchaîné bericht nu dat Penelope ook tussen 1988 en 1990 voor Fillon werkte.

De Canard meldt ook dat ze in 2007 10.167 euro per maand verdiende, toen ze voor de afgevaardigde Joulaud werkte. Daarmee verdiende ze niet alleen meer dan haar baas, maar ook 1200 euro meer dan het bedrag dat Joulaud van de Assemblée kreeg om maximaal vijf assistenten te betalen. Onbegrijpelijke cijfers, aldus Le Canard Enchaîne. Joulaud is tegenwoordig europarlementariër en burgemeester van Sablé-sur-Sarthe, waar het echtpaar Fillon een kasteel bewoont. François Fillon sprak van een 'operatie van laster zonder precedent'.

In het kader van een justitieel vooronderzoek werd dinsdag huiszoeking verricht in de Assemblée Nationale. Daarbij werd vastgesteld dat Penelope nooit een badge of een e-mailadres van de Assemblée heeft gehad. Niets bijzonders, zei Fillons advocaat Antonin Lévy, want Penelope werkte vanuit de Sarthe. 'Haar kantoor was bij haar thuis', zei Lévy. 'Iedereen in de Sarthe kende het adres van François Fillon.'

Vorige week verklaarde Fillon zelf al dat hij als senator twee van zijn kinderen had ingehuurd, voor specifieke missies in hun hoedanigheid van advocaat. Al snel bleek dat ze nog helemaal geen advocaat waren op het moment dat zij voor hun vader werkten. Volgens de Canard werkten ze als parlementair assistent, net als Penelope, en hebben ze gezamenlijk 84 duizend euro verdiend.

Terugtrekken

François Fillon heeft gezegd dat hij zich zal terugtrekken als hij in staat van beschuldiging wordt gesteld. Voor justitie is het altijd lastig te bewijzen dat iemand iets níet heeft gedaan. Maar ook als hij niet wordt vervolgd, is het zeer de vraag of Fillon 'Penelopegate' politiek zal overleven. De harde kern van zijn aanhang staat pal achter hem, bleek zondag tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Parijs. Maar volgens een opiniepeiling van dinsdag vindt 76 procent van de Fransen hem 'niet overtuigend'. En toen moesten ze de nieuwe Le Canard Enchaîné nog lezen.

Het is onduidelijk wat er zal gebeuren als Fillon terugtreedt. De verliezer van de Republikeinse voorverkiezingen, Alain Juppé, heeft al verklaard dat hij Fillon niet wil vervangen. Maar hij kon ook moeilijk anders: elk vertoon van gretigheid zou de positie van Fillon ondergraven en hemzelf diskwalificeren. Als Fillon zich daadwerkelijk terugtrekt, ontstaat weer een nieuwe situatie. Nummer drie, Nicolas Sarkozy, is een onwaarschijnlijke optie, zeker omdat hij zelf verwikkeld is in rechtszaken. Mogelijk zullen de Republikeinen zelf een inval-kandidaat aanwijzen. Genoemd zijn onder meer Gérard Larcher, voorzitter van de Senaat en senator François Baroin.

Francois Fillon staat voor 'rustig rechts' (+)

Een heer van stand versloeg de lawaaimaker uit Parijs. François Fillon wordt de rechtse kandidaat voor de presidentsverkiezingen in Frankrijk, terwijl Nicolas Sarkozy zondag roemloos werd uitgeschakeld in de eerste ronde van de voorverkiezingen van de Republikeinen. Lees hier het profiel van Fillon, door Peter Giesen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden