Franse presidentskandidaat Fillon steeds kanslozer, partijgenoten zeggen steun op

François Fillon, de kandidaat van rechts Frankrijk voor het presidentschap, lijkt met de dag kanslozer te worden. Partijgenoten en campagnemedewerkers zeggen in groten getale hun steun aan hem op - dagblad Libération becijferde hun aantal op maar liefst 102, andere bronnen houden het op ten minste zeventig. Hardste klap was dat zijn campagnedirecteur Patrick Stefanini zijn vertrek aankondigde. Fillons persoonlijk woordvoerder nam vrijdag eveneens ontslag

Fokke Obbema
In de peilingen blijft Fillon door de voortslepende affaire ruim achter op de concurrentie Beeld afp
In de peilingen blijft Fillon door de voortslepende affaire ruim achter op de concurrentieBeeld afp

Ook werden vrijdag hardop steunbetuigingen voor oud-premier Alain Juppé uitgesproken. In diens entourage heet het nu dat Juppé openstaat voor het 'meewerken aan een oplossing', waar hij het eerder nog bij een stellig 'nee is nee' hield.

Oud-president Sarkozy die de voorverkiezingen van de rechtse Les Républicains (LR) van Fillon verloor, sprak de omstreden presidentskandidaat vrijdag tweemaal telefonisch. Hij liet weten, aldus Le Monde, dat 'het zo niet kan doorgaan'. Maar Sarkozy gaf geen uitweg uit de crisis aan. De president van de centrum-rechtse partij UDI (dertig zetels in het parlement), Jean-Christophe Lagarde, deed dat wel. Hij vroeg de leiding van LR formeel 'van kandidaat te veranderen'. Zijn politieke oordeel over Fillon was spijkerhard. Die is een 'gevaar voor de wisseling van de macht en dus voor Frankrijk'.

'Misbruik van publiek geld'

Fillon kreeg eerder deze week te horen dat hij door onderzoeksrechters wordt 'opgeroepen' in de affaire rond zijn vrouw Penelope, waarna hij waarschijnlijk officieel verdachte wordt. Justitie denkt dat Penelope Fillon jarenlang salaris kreeg zonder aantoonbaar werk te verrichten. Haar man riskeert te worden veroordeeld vanwege 'misbruik van publiek geld'. De man die de partijkandidatuur voor Les Republicains won door op zijn onkreukbaarheid te hameren, moet op 15 maart verschijnen voor de onderzoeksrechters - zes weken later is de eerste ronde.

Fillon verwijt de rechters niets minder dan een 'politieke moord' op 'mij en de verkiezingen'. Hij wil met zijn aanhang zondag een demonstratie houden. President Hollande heeft laten weten dat die niet door zou moeten gaan, omdat het doel ervan is de rechterlijke macht onder vuur te nemen. Maar de aanhangers van Fillon zeggen zich niets van de president aan te trekken.

Dramatische leegloop campagneteam

Meer dan met Hollande heeft Fillon af te rekenen met weerstand in eigen kring. In zijn eigen campagneteam is een dramatische leegloop op gang gekomen. Van zijn drie campagnedirecteuren is er niet een meer over, terwijl er uit zijn 'strategische raad' een forse minderheid van twaalf leden afscheid heeft genomen. Ook zijn internationale man, Bruno LeMaire, beoogd minister, vond dat hij zijn voorman niet langer kon steunen, omdat die zich deze week niet aan zijn woord hield. Fillon had aangegeven op te stappen, wanneer justitie hem als verdachte zou gaan aanmerken.

Extra weerstand krijgt de kandidaat vanuit zijn eigen partij. Zowel diverse aanhangers van Juppé als van oud-president Sarkozy zien hun kans schoon verder twijfel te zaaien over Fillon. Eén 'juppéiste' heeft zelfs al bij het Constitutionele Hof zijn handtekening gedeponeerd om de kandidatuur van Juppé te ondersteunen - er zijn vijfhonderd handtekeningen nodig. De grote vraag dit weekeinde is hoeveel steun Fillon krijgt voor zijn demonstratie van zondag. Vrijdagavond liet een van de LR-kopstukken, Jean-Francois Copé, weten niet te zullen komen. Hij was het niet eens met de oproep.

Le Pen

In de peilingen blijft Fillon door de voortslepende affaire ruim achter op de koplopers, de centrum-kandidaat Emmanuel Macron van En Marche! en de populistisch-rechtse Marine le Pen van het Front National. De eerste presenteerde donderdag zijn programma. Een dag later was er een peiling waarin Macron in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen voor het eerst beter scoort dan Le Pen. Zou Juppé kandidaat worden dan is het zelfs mogelijk dat Le Pen de tweede ronde niet haalt. Dat zou ingaan tegen alle verwachtingen over de rechts populistische opmars in Europa - een vast bestanddeel van alle beschouwingen daarover is een plek in de tweede ronde voor Le Pen.

De financiële markten reageerden vrijdag enthousiast op het vooruitzicht dat zij zou ontbreken. Vrijdagavond kreeg ook Le Pen een oproep om zich bij de Franse justitie te melden in verband met ruim drie ton aan Europees geld die zij tegen de regels in heeft besteed. Het geld kwam ten goede aan campagnemedewerkers die werkten voor het Front National in Frankrijk, niet in Brussel. Le Pen liet meteen weten zich niet bij justitie te zullen melden.

Marine Le Pen Beeld epa
Marine Le PenBeeld epa

Meer over Francois Fillon

Fillon trekt zich niet terug uit race ondanks oproep om verhoord te worden.
Ook al wordt de Franse presidentskandidaat François Fillon aangeklaagd in de affaire rond de 'spookbaan' van zijn echtgenote Penelope, hij weigert zich terug te trekken als kandidaat. Op een persconferentie herhaalde hij woensdag onschuldig te zijn.

Val van Fillon kan nadelig uitpakken voor Le Pen.
Marine Le Pen lijkt vooral te gaan profiteren van de affaire-Fillon, maar dat kan ook anders uitpakken. Lees het commentaar van Fokke Obbema.

Francois Fillon staat voor 'rustig rechts.'
Een heer van stand versloeg de lawaaimaker uit Parijs. Lees hier een profiel van Francois Fillon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden