Franse presidentskandidaat Fillon biedt excuses aan voor 'fouten' rond aantrekken echtgenote

De Republikeinse kandidaat François Fillon zal zich niet terugtrekken uit de Franse presidentsverkiezingen. Wel bood hij zijn excuses aan voor het feit dat hij jarenlang zijn vrouw en kinderen heeft ingehuurd als parlementair assistent. 'Alles was legaal, maar samenwerken met je vrouw en kinderen is een praktijk die tegenwoordig wordt verworpen door de Fransen', zei Fillon.

Peter Giesen
Fillon biedt zijn excuses aan. Beeld Reuters
Fillon biedt zijn excuses aan.Beeld Reuters

Door de samenwerking 'heb ik wantrouwen opgeroepen. Dat is een vergissing die ik diep betreur', aldus Fillon op een persconferentie.

Fillon was de gedoodverfde favoriet voor de presidentsverkiezingen. Hij kwam echter in grote moeilijkheden door 'Penelope-gate'. Het satirisch weekblad Le Canard Enchaîné schreef twee weken geleden dat Penelope Fillon tussen 1988 en 2012 meer dan 8 ton had verdiend als parlementair assistent, terwijl niemand haar ooit heeft zien werken.

Ook Penelope Fillon heeft zich altijd gepresenteerd als een huismoeder die zich niet met het werk van haar echtgenoot bemoeit. 'Ik ben nooit de assistent van mijn man geweest', zei ze in 2007 op de site van de Britse krant The Daily Telegraph. De beelden werden vorige week door de Franse televisie uitgezonden. Op de persconferentie hield Fillon vol dat Penelope wel degelijk als zijn assistent heeft gewerkt.

De gewraakte beelden waren 'uit hun context gerukt'. Penelope Fillon had bedoeld dat ze anders was dan Cherie Blair, de vrouw van de Britse premier. 'Ze was ook geen ondergeschikte assistent, ze was een medewerkster', aldus Fillon. Ze deed de post, hield zijn agenda bij, onderhield contacten in zijn kiesdistrict in de Sarthe.

Geest de Gaulle

Het lijkt alsof een rockster optreedt in het Palais des Sports. Achtduizend mensen in een afgeladen zaal, vier- tot achtduizend mensen die buiten naar een groot videoscherm kijken. Emmanuel Macron, de nieuwe politieke superster, bezoekt Lyon in zijn race naar het Elysée. Lees deze reportage van correspondent Peter Giesen.

Oordelen

Fillon presenteerde geen documenten of andere bewijzen voor deze werkzaamheden. Justitie onderzoekt momenteel of Penelope wel echt heeft gewerkt. Maar, zei Fillon: 'Justitie mag niet oordelen over de inhoud van het werk van een parlementair assistent. Dat mag alleen de politicus zelf.'

Voor Justitie zal het waarschijnlijk moeilijk te bewijzen zijn dat Penelope Fillon niet heeft gewerkt. Gemiddeld heeft Penelope 3.677 euro netto per maand verdiend, aldus Fillon. 'Dat salaris was gerechtvaardigd', zei hij. Penelope Fillon is hooggekwalificeerd, stelde hij. Ze heeft Franse literatuur gestudeerd en is beëdigd als advocaat. Vanavond zal hij een overzicht van haar salaris op internet zetten, alsmede een overzicht van zijn eigendommen.

Hoewel Fillon het inhuren van zijn vrouw een vergissing noemde, is hij niet van plan het geld terug te betalen. 'Ze heeft ervoor gewerkt. Ze heeft het verdiend', zei hij.

Na de onthullingen van Le Canard Enchaîné verdedigde het kamp-Fillon zich aanvankelijk op uiterst amateuristische wijze. Een woordvoerder van Fillon zei dat hij Penelope 'vaak' in Parijs had gezien, een ander verklaarde haar onzichtbaarheid juist uit het feit dat zij actief was in Fillons kiesdistrict in de Sarthe. Fillon zelf verklaarde, om nieuwe onthullingen voor te zijn, dat hij zijn kinderen had ingehuurd in hun hoedanigheid van advocaat, voor een specifieke missie. Al snel bleek dat Charles en Marie Fillon op dat moment nog rechten studeerden, en gewoon als parlementair assistent werkten.

Commentaar

Marine le Pen lijkt vooral te gaan profiteren van de affaire-Fillon, maar dat kan ook anders uitpakken. Lees dit hoofdredactioneel commentaar van Fokke Obbema.

Deuk opgelopen

Fillon toonde hij zich koel, strijdlustig en zelfverzekerd. Hij zei dat zijn partij achter hem staat. De Republikeinen zijn kennelijk tot de conclusie gekomen dat er geen Plan B is: het vervangen van een kandidaat vlak voor de verkiezingen zou rampzalig uitpakken. Bovendien kunnen de verschillende kampen - de aanhangers van Fillon, Juppé en Sarkozy - het absoluut niet eens worden over de vraag wie Fillon eventueel zou moeten vervangen.

Volgens een opiniepeiling zou ook de meerderheid van de rechtse kiezers vinden dat Fillon gehandhaafd moet blijven. Niettemin komt hij ernstig verzwakt uit de affaire. Ook als justitie hem straks niet zal vervolgen, blijft het beeld hangen van een politicus die erg goed voor zichzelf en zijn gezin zorgt, met geld uit de staatskas. Zijn verkiezingsprogramma voorziet juist in 'Thatcheriaanse' bezuinigen die offers zullen vragen van gewone Fransen, zeker de mensen die van een uitkering afhankelijk zijn. De geloofwaardigheid van François Fillon heeft daarmee hoe dan ook een deuk opgelopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden