nieuws
Franse premier doet concessie: jong begonnen werkenden iets eerder met pensioen
Vlak voordat de Franse Tweede Kamer zich over de omstreden pensioenhervorming buigt, heeft premier Élisabeth Borne een eerste concessie gedaan: wie tussen zijn 20ste en 21ste is begonnen met werken, mag straks onder voorwaarden een jaar eerder met pensioen.
De belofte van premier Borne is een handreiking naar de rechtse partij Les Républicains (LR), wier steun hard nodig zal zijn voor de regering. Maandagmiddag begint in de Assemblée nationale, de Franse Tweede Kamer, het debat over de pensioenhervorming. Dat belooft verhit te worden: op het voorstel zijn ruim 20 duizend amendementen ingediend.
Een van de vele pijnpunten in de plannen van de regering, die de pensioenleeftijd wil verhogen van 62 naar 64 jaar, is de situatie voor werkenden die jong zijn begonnen. Wie tussen zijn of haar 20ste en 21ste de arbeidsmarkt betreedt, zou 44 jaar lang premies moeten betalen voordat hij of zij met pensioen zou kunnen. Dat is een jaar langer dan de beoogde 43 jaar voor alle andere werkenden.
Daarmee worden mensen met een lange loopbaan gestraft, luidt de kritiek van onder meer Les Républicains. Om op steun van de partij te kunnen rekenen, zou de regering meer rekening moeten houden met die groep.
Oproep
Zondag, een dag voor de start van het parlementaire debat, kwam premier Borne aan de oproep van LR tegemoet. Jong begonnen werkenden zouden straks toch een jaar eerder met pensioen mogen, kondigde ze aan in zondagkrant Le Journal du Dimanche; met 63 jaar in plaats van 64. Daaraan is wel een voorwaarde verbonden: ze moeten dan vóór hun 21ste levensjaar ten minste vijf kwartalen premies hebben afgedragen.
De beoogde steun van Les Républicains lijkt ondanks de concessie voorlopig nog ver weg. Partijprominent Aurélien Pradié deed de aanpassing af als ‘bedrog’, volgens haar zullen met die voorwaarde maar weinig mensen van de maatregel kunnen profiteren. Pradié staat daarin zeker niet alleen binnen zijn partij. Slechts 15 van de parlementariërs van LR zegt met het huidige voorstel te zullen instemmen, berichtte de Franse nieuwszender BFMTV maandagochtend.
In de gehele Assemblée zou de regering volgens dezelfde zender maandagochtend nog maar op 183 mogelijke voorstanders kunnen rekenen, van de 289 benodigde stemmen voor een absolute meerderheid. Maar iedere aanpassing die de regering nu nog doet, moet financieel gecompenseerd worden, waarschuwt premier Borne, die benadrukt dat de hervorming het huidige pensioensysteem ‘in evenwicht’ moet brengen.
Protest
Deze week wordt ook op straat het protest tegen de pensioenhervorming weer vervolgd. Na twee massale stakings- en demonstratiedagen in januari, met elk ruim een miljoen deelnemers in heel Frankrijk, volgen dinsdag en zaterdag nieuwe acties. Naar verwachting laten de gevolgen zich opnieuw vooral voelen in het openbaar vervoer en bij de scholen. Naast de aangekondigde staking vanuit de vakbonden hebben jongerenorganisaties opnieuw opgeroepen om middelbare scholen en universiteiten te blokkeren.