Franse politie begint met ontruiming 'Calais van Parijs'

De politie in Parijs is vrijdagochtend vroeg begonnen met de ontruiming van een vluchtelingenkamp bij het metrostation Stalingrad, vlakbij het Gare du Nord. Geschat wordt dat er zo'n drieduizend vluchtelingen verblijven in de tentjes.

Redactie

De ontruiming verloopt vreedzaam, meldt persbureau AFP. Enkele honderden vluchtelingen hebben zich met hun bagage verzameld, wachtend op bussen die hen naar andere opvangplekken in de omgeving van Parijs zullen vervoeren waar hun asielverzoeken kunnen worden behandeld.

De eerste bus wordt met gejuich ontvangen. 'Ik heb geen idee waar we naartoe gaan. Parijs of verderop; het is allemaal prima. Het belangrijkste is om papieren te krijgen. Ik heb hier een maand in een tentje gezeten, het is goed om nu te vertrekken', zegt de 28-jarige Khalid tegen AFP.

Bij de actie zijn zeshonderd agenten ingezet.

Erbarmelijke omstandigheden

De actie van de politie komt niet als een verrassing. Minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken kondigde begin van deze week al aan dat het kamp snel ontruimd zal worden.

Het metrostation is de tijdelijke verblijfplaats geworden van een groeiend aantal migranten. Rondom het metrostation Stalingrad, vlakbij het Gare du Nord, groeide het aantal tentjes afgelopen weken aanzienlijk. Na de ontruiming van de 'jungle' van Calais vorige week, wordt het aantal migranten dat in Parijs op straat leeft geschat om meer dan drieduizend.

'De omgeving van het metrostation is een bende; onder het gietijzeren viaduct waar de metro overheen rijdt, staan nu allemaal tentjes opgeslagen. Het gaat om meer dan zevenhonderd tentjes', zei Frankrijk correspondent Peter Giesen eerder deze week. 'De omstandigheden zijn erbarmelijk. Sanitair ontbreekt. Omwonenden hebben hierover geklaagd, en wachten op maatregelen van de gemeente.'

Het nieuwe Calais ligt in Parijs

Het biedt een curieuze aanblik, een vluchtelingenkamp in het hart van een rijke wereldstad. Overal staan de Quetchua-tentjes, onder affiches voor een expositie van glamourfotograaf Richard Avedon. Lees hier de reportage. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden