Franse politie arresteert leden Iraanse Volksmujaheddin

De Franse politie heeft dinsdag in en rond Parijs 165 arrestaties verricht bij een actie tegen de Iraanse oppositiegroep Mujaheddin van het Iraanse Volk. De beweging wordt door de Franse antiterreurrechter Jean-Louis Bruguiere verdacht van terroristische activiteiten...

Onder de arrestanten is Maryam Radjavi, de vrouw van Massoud Radjavi, de leider van de groep. De beweging ziet in Maryam Radjavi de nieuwe president van Iran. Ook Massouds broer Saleh Radjavi is opgepakt.

De actie, waaraan meer dan 1200 politiemensen, het antiterreurcommando en dertig tolken meededen, begon vroeg in de ochtend op dertien locaties. De politie viel onder meer een gebouwencomplex in Auvers-sur-Oise binnen. Daar zetelt ook het Europese hoofdkwartier van de Nationale Raad van Verzet tegen Iran (NCRI), een overkoepelende organisatie van verzetsgroepen, gelieerd aan de Volksmujaheddin.

In dit gebouw heeft de politie een koffer met 1,3 miljoen dollar gevonden. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken sprak van een van de grootste acties op dit gebied in de laatste dertig jaar. Volgens regeringsfunctionarissen was de campagne bedoeld om de groepering te ontmantelen.

Woordvoerder Ali Safavi van de Mujaheddin van het Iraanse Volk noemde vanuit Londen de actie en de aanklacht 'belachelijk'. Volgens hem leven de leden van de Volksmujaheddin al jaren zonder problemen in Frankrijk. 'Waar ze ook zijn, ze zijn absoluut niet betrokken bij illegale zaken in hun eigen land.' Safavi noemde de arrestaties deel van een complot tussen Iran en Frankrijk 'om politieke redenen'.

De Volksmujaheddin is de belangrijkste gewapende Iraanse oppositiegroep. De Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwen de groep sinds vorig jaar officieel als een terreurbeweging. Frankrijk verdenkt de club onder meer van het financieren en voorbereiden van terroristische activiteiten.

De beweging zet zich volgens Safavi in voor de strijd tegen de onderdrukking door het islamitische regime in Teheran. Ze werkt met een programma dat een combinatie is van linkse en islamitische ideologieen. In Iran zou de groep een ondergronds netwerk hebben.

Het Iraanse bewind van na de islamitische revolutie in 1979 verbood de groep. Massoud vluchtte in 1981 naar Frankrijk, maar moest in 1986 vertrekken, nadat Parijs en Teheran de betrekkingen hadden hersteld.

Hij ging vervolgens naar Irak waar hij de steun kreeg van Saddam Hussein. Vanuit bases in Irak viel de militaire tak van de Volksmujaheddin, het Nationale Bevrijdingsleger van Iran (NLA), doelen aan in Iran. De huidige verblijfplaats van Massoud is onbekend. Het NLA bestaat naar schatting uit 10.000 a 15.000 strijders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden