Franse politie acht Noorse 'Wolf' in staat tot grote terroristische daad

De Noorse metal-muzikant zat een gevangenisstraf uit wegens moord en brand-stichting. Nu vermoedt de Franse politie dat hij een grote aanslag voorbereidt.

PETER GIESEN

Zijn boerderij in de Corrèze ziet er idyllisch uit. Keurig opgeknapt, een beetje burgerlijk zelfs. Maar de Franse justitie vermoedt dat de Noorse blackmetalmuzikant Varg Vikernes hier een grote aanslag in Frankrijk voorbereidde. Dinsdag werd Vikernes gearresteerd, de laatste wending in het turbulente leven van een extreem-rechtse muzikant, die eerder werd veroordeeld wegens moord en brandstichting van kerken.

Volgens justitie zijn er geen aanwijzingen dat Vikernes al een concreet doel voor ogen had. Maar de muzikant, in blackmetalkringen vooral bekend door zijn band Burzum, was 'in staat een grote daad van terrorisme voor te bereiden', aldus minister Manuel Valls van Binnenlandse Zaken. 'Deze man is een gevaar. Dan is het beter om vooraf te handelen dan achteraf.'

Vikernes stond bekend om zijn gewelddadige ideeën. 'Als het overleven van je natie wordt bedreigd, heb je het recht om je te verdedigen, met geweld als dat nodig. Uiteindelijk zullen wij in opstand komen als we geen keuze meer zullen hebben en vervolgens zullen we in Europa een gigantisch bloedbad meemaken', zei hij onlangs nog in een interview. Toen zijn Franse vrouw, een wapenfanaat, onlangs vier karabijnen kocht, was het volgens justitie tijd voor een preventieve ingreep.

In de jaren negentig maakte Vikernes furore in de kleine, maar radicale Noorse blackmetal-scene, waarin een curieus mengsel van heidense, nihilistische en nazistische ideeën werd gecombineerd met nostalgie naar de Vikingen. Niet toevallig verving Vikernes zijn voornaam Kristian door het zelfgekozen Varg ('wolf').

Vikernes heeft ook bewezen dat hij de daad bij het woord kan voegen. In de jaren negentig stak hij in Noorwegen drie kerken in brand. In 1993 bracht hij een rivaal in de blackmetalscene, de gitarist Euronymous, om het leven met 23 messteken. De destijds 21-jarige Vikernes werd veroordeeld tot 20 jaar cel, een vonnis dat hij glimlachend aanhoorde.

In detentie produceerde hij enkele albums met 'middeleeuwse elektronische muziek' op het keyboard dat hij in zijn cel mocht houden. Ook leerde hij de destijds 17-jarige Franse Marie Cachet kennen, bij wie hij nog in de gevangenis een kind verwekte, een bewijs dat Noorse gevangenissen heel wat 'humaner' zijn dan de Franse.

In 2009 werd hij vrijgelaten. Met zijn Franse vrouw vestigde hij zich op een boerderij in de Corrèze, waar hij een heidens centrum van hoopte te maken. Inmiddels hebben Vikernes en Cachet drie kinderen van 6, 4 en 2 jaar. De oudsten gaan niet naar school, omdat de Franse scholen volgens de ouders slechts leugens verkondigen.

In Frankrijk ontpopte Vikernes zich tot een groot bewonderaar van Marine Le Pen, de leider van het Front National. 'Marine Le Pen is een fantastische vrouw, een moderne Jeanne d'Arc. Zij is de enige die Frankrijk kan redden als natie, cultuur en volk', schreef hij op zijn blog.

Vikernes was een van de 530 'geestverwanten' die het manifest van massamoordenaar Anders Breivik kregen toegestuurd. De heidense muzikant moet echter niets hebben van de 'christelijke loser' Breivik. 'Anders Breivik, ik hoop dat je zelfmoord pleegt', schreef hij op zijn blog. 'Je hebt meer Noren vermoord dan de moslims de laatste veertig jaar hebben gedaan.'

Maar sinds het bloedbad van Utöya zijn de autoriteiten gespitst op zonderlinge figuren die woede aan ideologische verdwazing paren. Kennelijk vreesden zij dat er in die keurige boerderij in de Corrèze een tweede Breivik huisde.

Varg Vikernes in een recent interview

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden