NieuwsCorruptiezaak Sarkozy

Franse oud-president Sarkozy vervolgd in corruptiezaak

Daan Kool
Oud-president Nicolas Sarkozy. Beeld Franck Fife / AFP
Oud-president Nicolas Sarkozy.Beeld Franck Fife / AFP

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy moet voor de rechter verschijnen in een corruptiezaak. Sarkozy en zijn advocaat zouden in 2014 geprobeerd hebben geheime informatie los te krijgen van een hoge rechter, Gilbert Azibert. Als tegenprestatie zou Azibert een post in Monaco aangeboden hebben gekregen. Azibert en Sarkozy’s advocaat zijn ook verdachten in de zaak.

De advocaat van Sarkozy zou Azibert om informatie hebben gevraagd over een andere corruptiezaak waarbij de oud-president betrokken was, de Bettencourt-affaire. Sarkozy zou voor zijn verkiezingscampagne in 2007 illegale betalingen van l’Oréal-erfgename Liliane Bettencourt hebben aangenomen. Door de rechter te paaien met een droombaan in Monaco, hoopte de ex-president informatie over die toen lopende rechtszaak in te winnen.

Sarkozy gebruikte een geheime telefoon en een valse naam (‘Paul Bismuth’) om met zijn advocaat over de zaak te communiceren. Het financieel parket, een justitiedienst die onderzoek doet naar financiële misdrijven, noemde dat ‘methoden van doorgewinterde criminelen’.

Geheime lijn

De zaak kwam toevallig aan het licht toen het financieel parket onderzoek deed naar weer een andere corruptiezaak waarin Sarkozy is verwikkeld, de zogeheten ‘Libische affaire’. De oud-president zou, eveneens voor zijn campagne in 2007, 50 miljoen euro hebben ontvangen van de Libische dictator Moammar Kadhafi.

Onderzoekers luisterden telefoongesprekken tussen Sarkozy en zijn advocaat terug, en kwamen erachter dat de twee ook via een ‘geheime lijn’ communiceerden. In die gesprekken, die de onderzoekers ook hebben teruggeluisterd, bespraken Sarkozy en zijn advocaat methoden om aan geheime informatie van de rechter te komen.

Het proces tegen Sarkozy zal naar verwachting de komende maanden in Parijs worden gehouden. Er hangt hem bovendien nog een proces boven het hoofd: Sarkozy is ook verdachte in weer een andere corruptiezaak, die draait om gesjoemel met de financiering van zijn verkiezingscampagne van 2012. Sarkozy zou daaraan bijna twee keer zoveel hebben uitgegeven als was toegestaan.

Het is niet de eerste keer dat een Franse oud-president strafrechtelijk wordt vervolgd. In 2011 werd Jacques Chirac veroordeeld voor verduistering en misbruik van publieke gelden in zijn tijd als burgemeester van Parijs. Chirac kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar.

LEES TERUG WAT WE EERDER SCHREVEN OVER SARKOZYS VELEN CORRUPTIE SCHANDALEN

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy is dinsdagochtend aangehouden voor verhoor. Justitie verdenkt hem ervan dat hij voor zijn verkiezingscampagne van 2007 geld heeft aangenomen van de toenmalige Libische dictator Kadhafi. Sarkozy kan maximaal 48 uur worden vastgehouden. Mogelijk wordt de ex-president daarna in staat van beschuldiging gesteld.

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy is in staat van beschuldiging gesteld wegens het aannemen van geld van de Libische dictator Kadhafi voor de financiering van zijn verkiezingscampagne van 2007. Justitie besloot hiertoe nadat Sarkozy in totaal 25 uur was verhoord.

Ex-president Nicolas Sarkozy van Frankrijk moet voor de rechter verschijnen wegens corruptie en machtsmisbruik. Sarkozy zou een onderzoeksrechter hebben proberen om te kopen met de belofte dat hij hem wel een handje kon helpen bij zijn carrière. In ruil daarvoor wilde hij informatie over een onderzoek dat tegen hem liep.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden