Franse minister wil Nederland niet beledigen

'Het is onnodig om elkaar met beledigende woorden om de oren te slaan. De Franse regering neemt daarom uitdrukkelijk niet de term ''narcostaat'' voor Nederland over uit het Schengen-rapport van senator Masson....

Van onze correspondent

Sjoerd Venema

PARIJS

Barnier rekende tot die beledigende termen ook de opmerkingen van premier Kok over Chiracs persoonlijke obsessie met drugs.

'Nederland is een bevriende lidstaat in Europa. Frankrijk wil vriendschappelijk maar vastberaden tot een dialoog komen om de overlast van het liberale Nederlandse drugsbeleid terug te dringen', aldus Barnier op verzoenende toon.

Volgens waarnemers neemt deze meer diplomatieke toonzetting niet weg dat Frankrijk een stevig offensief tegen Nederland inzet. Het feit dat het vier dagen duurde voordat Parijs zich maandag (officieus) distantieerde van Massons term 'narcostaat' is hiervan volgens hen een duidelijk bewijs. En ook de Franse acties die Barnier gisteren voor de senaatscommissie ontvouwde, zouden duiden op een verhoogde diplomatieke druk op de veel te tolerante 'Bataven'.

Barnier zei dat de Franse regering Den Haag zal blijven wijzen op de verplichting uit het Schengenverdrag om de produktie en handel van drugs, inclusief cannabis, tegen te gaan, zoals senator Masson in zijn rapport heeft aanbevolen.

Frankrijk zal de grenscontrole met de Benelux handhaven zolang Nederland zijn gedoogbeleid niet 'duchtig' verscherpt. Volgens het avondblad Le Monde riskeert Parijs daarmee een crisis met de Benelux.

De topontmoeting tussen de Benelux-leiders, president Chirac en kanselier Kohl, zal pas mogelijk zijn als Nederland 'de nederwietteelt en het aantal koffieshops sterk terugdringt'. 'Zolang dat niet gebeurt zal de Frans-Nederlandse verhouding gespannen blijven', waarschuwde Barnier.

Voor de senaatscommissie wees hij tevens op het belang van het maandag door president Chirac gelanceerde initiatief om op de volgende Europese Raad met de vijftien lidstaten te komen tot een gezamenlijke verbodsverklaring van de handel en produktie van alle verdovende middelen.

'Dat is geen poging om Nederland te isoleren, maar bedoeld om tot een harmonisering van het drugsbeleid te komen in Europees verband. Uiteraard op onze lijn en niet die van Nederland', verduidelijkte Barnier.

Dat Frankrijk in zijn offensief tegen Nederland niet de gewenste steun van de belangrijke Duitse partner krijgt, moest Barnier met een getergde blik toegeven. 'Dat komt door de uiteenlopende wetgeving op drugsgebied in de verschillende deelstaten', aldus de minister.

'Maar we zullen zien of we Duitsland uiteindelijk niet op onze lijn krijgen. Het intergouvernementele beraad gaat een jaar duren.'

Niettemin stond de toon van minister Barnier in contrast met de storm van kritiek tegen Nederland van het tiental senatoren uit de Schengencommissie. Van links tot rechts werd 'narcostaat' Nederland als een groot gevaar in Europa afgeschilderd.

Een rechtse senator vroeg zich af of Nederland wel lid kon blijven van de Europese Unie. Anderen bekritiseerden Nederland als de 'grote overslagplaats van de internationale drugshandel' of als het 'toevluchtsoord van de narcoticamafia'.

Dat de nederwietteelt de tomaat als zesde landbouwprodukt had verdrongen, werd vaak gememoreerd. Een communistische senator uit Noord-Frankrijk noemde het 'te slappe' Franse offensief tegen Nederland 'een homeopathische aanpak, daar waar een rampenplan is vereist'.

De Frans-Nederlandse drugsoorlog is tot nu toe grotendeels aan het Franse publiek voorbijgegaan. Gisteren mocht de Nederlands ambassadeur in Parijs, Henry Wijnaendts, het regeringsbeleid op de televisie toelichten.

Wijnaendts wees erop dat er in Frankrijk nog altijd hoeren rondlopen ondanks het afschaffen van de bordelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden