Franse minister wil Europese miljardenbelasting voor internetgiganten: 'Kwestie van rechtvaardigheid'

De EU-landen willen eind dit jaar een akkoord over het belasten van internetgiganten als Google, Facebook, Apple en Amazon. Volgens de Franse minister van Financiën Le Maire - initiatiefnemer van de internettaks - accepteert de burger niet langer dat deze multinationals fiscaal bijna vrijuit gaan terwijl regeringen bezuinigen en hervormen.

Marc Peeperkorn
Franse minister van Financiën Le Maire. Beeld afp
Franse minister van Financiën Le Maire.Beeld afp

Hoewel alle ministers van Financiën zaterdag de decemberdeadline onderschreven, is het de vraag of die overeenstemming ook wordt bereikt. Tijdens de discussie in de Estse hoofdstad Tallinn trapten Ierland, Luxemburg, Malta en Cyprus op de rem. Ook Zweden en Denemarken waren sceptisch. Deze landen vrezen het vertrek van de internetgiganten uit Europa en voorzien tegenmaatregelen van de VS omdat de grote internetbedrijven allemaal Amerikaans zijn.

Minister Dijsselbloem nam geen positie in, dat is een zaak voor het nieuwe kabinet. Wel zei hij 'persoonlijk' de internettaks een heel goed initiatief te vinden. 'Het gaat om de grootste bedrijven ter wereld die volstrekt te weinig belasting betalen. Nederland doet er goed aan hierin mee te gaan en invloed uit te oefenen bij de vormgeving er van.'

Het plan om de omzet van internetgiganten te belasten, werd eerder deze maand gelanceerd door Frankrijk en Duitsland. Volgens Le Maire dreigen de burgers de EU op te blazen als de EU hier geen actie onderneemt. 'Het is een kwestie van rechtvaardigheid, redelijkheid en eerlijke concurrentie. We moeten niet langer discussiëren maar beslissen en optreden', aldus Le Maire in het debat met zijn EU-collega's.

Hoeveel de nieuwe belasting opbrengt is nog niet duidelijk, maar Le Maire's medewerkers spreken over 'vele miljarden'. Dijsselbloem wees erop dat zo'n nieuwe taks niet alleen politiek maar ook technisch lastig is. 'Waarover wordt de belasting geheven: over de digitale diensten, de advertentie-inkomsten, het gebruik van data?'

Veto

Alle lidstaten hebben een veto bij besluiten over Europese fiscale wetten. Daarom wordt er al jaren vruchteloos gediscussieerd over een Europese definitie wat winst is (waarover dan nationaal belasting kan worden geheven) en de invoering van een 'flitstaks' op kapitaalstromen. Volgens Le Maire mag de verdeeldheid de EU dit keer niet opbreken, anders zal de burger de EU afstraffen.

Zaterdag bleek dat acht andere lidstaten het Frans-Duitse initiatief inmiddels ondersteunen: Italië, Spanje, Oostenrijk, Portugal, Griekenland, Roemenië, Bulgarije, Slovenië. Dijsselbloem verwacht dat op den duur alle landen zullen instemmen. 'Uiteindelijk word je onder water gehouden tot je door de pomp gaat. Dat klinkt ruw maar zo gaat het in de politiek.' Volgens de minister is soevereiniteit bij belastingzaken steeds meer een illusie.

Ierland, Luxemburg, Cyprus en Malta delen deze mening niet. De ministers van deze landen maakten zaterdag duidelijk dat het zwaarder belasten van grote internetbedrijven wereldwijd moet gebeuren. De EU moet niet voorop lopen maar aansluiting zoeken bij initiatieven in OESO-verband. Dat betekent jarenlange onderhandelingen.

De Europese Commissie komt niettemin al over een week met een eerste plan van aanpak voor de internetgiganten. Eind deze maand bespreken de Europese regeringsleiders de kwestie tijdens een speciale 'Digitale Top' in Tallinn. In december moeten de financiënministers een akkoord bereiken, waarna de Commissie dan komend voorjaar met de wetsvoorstellen komt. Le Maire meent dat 'het moment' daar is nu de Frans-Duitse motor in de EU wordt opgestart met nieuwe regeringen in Berlijn en Parijs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden