Nieuws Frankrijk

Franse minister van Binnenlandse Zaken wil weg; Macron weigert ontslag

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb heeft Emmanuel Macron maandag zijn ontslag aangeboden. De president weigerde akkoord te gaan. Hij wil een van zijn belangrijkste bondgenoten niet kwijt.

Minister Collomb (links) en president Macron in juni van dit jaar. Beeld AFP

Collomb (71) liet een paar weken geleden weten in 2020 een gooi te willen doen naar het burgemeesterschap van Lyon, de stad waarvan hij eerder al zestien jaar burgemeester was. Om zich daarop voor te bereiden, wil hij na de Europese verkiezingen in mei volgend jaar afzwaaien als minister.

Die beslissing kwam Collomb op kritiek te staan. Parlementariërs van oppositiepartijen vragen zich af of Collomb nog optimaal kan functioneren als minister van Binnenlandse Zaken. Hij zou vooral met de aanstaande strijd om het burgemeesterschap van Lyon bezig zijn. Volgens sommigen dreigt bovendien belangenverstrengeling. Het is niet denkbeeldig dat Collomb als minister van Binnenlandse Zaken beslissingen moet nemen die de stad Lyon aangaan. De leider van Les Républicains, Laurent Wauquiez, noemde de situatie ‘surrealistisch’.

'Beter bekommeren om zijn kleinkinderen'

De kritiek komt niet alleen van politiek tegenstanders van president Macron. Daniel Cohn-Bendit, mei ’68-revolutionair, oud-europarlementariër en een goede bekende van Macron, zei dat Collomb ‘het recht heeft met pensioen te gaan, en zich beter kan gaan bekommeren om zijn kleinkinderen’.

Collomb wil niet dat zijn ministerschap en zijn ministerie ‘gedestabiliseerd’ worden door een ‘persoonlijke, politieke beslissing’, en besloot zijn ontslag aan te bieden. Volgens betrokkenen zou dat voor president Macron en premier Édouard Philippe onbespreekbaar zijn geweest. Collomb, een door de wol geverfd politiek zwaargewicht, is een van de steunpilaren van het kabinet.

 Marcheur van het eerste uur

Nadat eind augustus en begin september twee populaire ministers opstapten, respectievelijk milieuminister Nicolas Hulot en sportminister Laura Flessel, kan de ministersploeg van Macron geen nieuwe aderlating gebruiken. Collomb is bovendien een van de vertrouwelingen van de president. Hij is een marcheur van het eerste uur: Collomb behoort tot een select groepje politici die vanaf het begin betrokken waren bij Macrons beweging En Marche.

Het Élysée bezweert in dagblad Le Monde dat ‘er in het geval van Gérard Collomb geen sprake is van een politiek meningsverschil met de president.’ Bij de afgetreden milieuminister Nicolas Hulot was dat wel het geval. Hulot vond het milieubeleid van de regering Macron niet ambitieus genoeg. Collomb zou daarentegen simpelweg nog één keer burgemeester van ‘zijn’ Lyon willen worden.

Wrijving

Toch deed Collomb de afgelopen tijd een aantal uitspraken die suggereren dat er wel degelijk sprake is van wrijving tussen hem en Macron. ‘Het ontbreekt de president aan nederigheid’, zei hij 6 september op televisie, als mogelijke verklaring voor de dalende populariteit van de president. Diezelfde dag zei hij in een onderhoud met journalisten dat ‘er maar weinig mensen zijn met wie Macron praat.’ Volgens Collomb luistert Macron alleen naar een klein groepje vertrouwelingen. De minister van Binnenlandse zaken vreest dat de president zichzelf zal isoleren.

De vraag dringt zich op of hoe het geweigerde ontslag van Collomb getaxeerd moet worden. Is het een politieke manoeuvre, bedoeld om tegenstanders de wind uit de zeilen nemen? Of is Collomb de volgende minister die Macron de rug toe wil keren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.