Franse minister Hortefeux beboet wegens racisme

Het gezag van Brice Hortefeux, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, is beschadigd sinds de rechter oordeelde dat hij wel degelijk een racistische uitspraak heeft gedaan. Hij kreeg een boete van 750 euro en moet 2.000 euro smartegeld betalen.

De affaire speelde zich af in de nazomer van vorig jaar. Op een bijeenkomst van zijn partij, de rechtse UMP, liep Hortefeux een jonge partijganger van maghrebijnse komaf tegen het lijf. ‘Hij komt helemaal niet overeen met het prototype. Als je er een van jullie soort treft, is er niets aan de hand’, zei de minister. ‘De problemen komen pas als het er meer zijn.’

De uitspraak werd op camera vastgelegd en ging het land rond. Hortefeux probeerde te redden wat er te redden viel. Met ‘jullie soort’ zou hij niet aan het noord-Afrikaanse voorkomen van de jongeman hebben gerefereerd, maar hebben willen verwijzen naar het feit dat hij – net als hijzelf – afkomstig was uit de Auvergne.

Het mocht niet baten. Ook steunbetuigingen van Rama Yade en Fadela Amara, collega-bewindslieden met geïmmigreerde ouders, haalden niets uit. Hortefeux, als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor politie en ordehandhaving, kwam te boek te staan als man met mogelijk bedenkelijke opvattingen.

Zijn onhandige manoeuvre bij de aanhouding van een vrouw die met volledige gezichtsbedekking een auto bestuurde, maakte zijn positie er niet beter op. Nog voordat er enig bewijs geleverd was, beschuldigde Hortefeux de partner van de vrouw van polygamie. De door het op handen zijnde ‘boerkaverbod’ toch al gevoelige betrekkingen met de moslimgemeenschap kwamen daardoor nog verder onder spanning.

Dit weekeinde kwam zelfs eerste minister François Fillon in het geweer. ‘Een ieder die hem kent weet dat hij steeds heeft gehandeld met alle respect voor wetten en personen.’

De PS, de socialistische partij, vindt de uitspraken een minister onwaardig en roept hem op af te treden. Hortefeux geldt als een van de trouwste vrienden van president Sarkozy.

De rechtzaak was aangespannen door de MRAP, een organisatie tegen racisme. Hortefeux wil in hoger beroep gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden