Franse minister Fabius stapt op: 'VS doen niet genoeg in Syrië'

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius verlaat de regering. Dat heeft hij woensdag aangekondigd. Hij is genomineerd voor het voorzitterschap van de Conseil Consitutionnel, een prestigieuze raad die bekijkt of wetten in overeenstemming zijn met de Grondwet. 

Laurent Fabius. Beeld reuters
Laurent Fabius.Beeld reuters

Fabius verliet de ministerraad en op de vraag of dat zijn laatste ministerraad was, antwoordde de socialistische politieke veteraan 'ja'.

Bij een toelichting op zijn vertrek noemde Fabius de positie van de Verenigde Staten in Syrië dubbelzinnig. Hij acht het onwaarschijnlijk dat Obama daadwerkelijk zal ingrijpen in het land, zoals zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt. 'Ik heb het gevoel dat de betrokkenheid niet erg groot is', aldus de vertrekkende minister. 'Er wordt veel gepraat, maar actie ondernemen is iets anders.'

Ook beschuldigde hij Iran en Rusland ervan te helpen het 'brute' regime van Assad in stand te houden. Frankrijk bombardeert in Syrië stellingen van Islamitische Staat, samen met de coalitie onder leiding van de VS. Hij benadrukte dat het belangrijk is om een oplossing te vinden in het door burgeroorlog verscheurde land, en om 'alle krachten te bundelen in de strijd tegen IS.'

null Beeld afp
Beeld afp

Jongste premier

Fabius speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het klimaatakkoord op de COP21-conferentie in Parijs, vorig jaar december. Hij zal voorzitter blijven van de COP, zo liet hij vandaag weten. Ook was Fabius betrokken bij het nucleair akkoord met Iran.

Fabius (69) is de zoon van een rijke antiekhandelaar. Hij volgde de eliteopleidingen Ecole Normale Supérieure en Ecole Normale d'Administration. In 1984 werd hij door de socialistische president Mitterrand tot premier genoemd, als een jonge technocraat die Mitterrands ruk naar rechts vorm moest geven.

Op zijn 37ste was hij de jongste premier uit de Franse geschiedenis. Door veel mensen werd hij echter als een kille yup gezien. Tijdens zijn ambtsperiode kreeg hij bovendien te maken met de schandalen rond de Rainbow Warrior (het schip van Greenpeace dat werd opgeblazen door de Franse geheime dienst) en met aids besmet bloed bij bloedbanken. In die laatste zaak werd hij overigens vrijgesproken. In 1986 moest hij weer vertrekken, nadat rechts de verkiezingen had gewonnen.

Later was hij onder meer voorzitter van de Assemblée Nationale en minister van Economische Zaken. Na de verkiezingsoverwinning van François Hollande in 2012 keerde hij terug als minister van Buitenlandse Zaken. In de loop der jaren verbeterde zijn imago. Vrij algemeen werd hij als een van de betere ministers uit de socialistische regering beschouwd.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden