Franse miljardenfraudeur ontpopt zich als profeet van het antikapitalisme

Het was de grootste bankfraude aller tijden: in 2008 verspeelde de Franse handelaar Jérôme Kerviel 4,9 miljard euro van zijn werkgever Société Générale met ongeoorloofde speculaties. Gisteren moest hij zich melden om aan zijn gevangenisstraf van drie jaar te beginnen.

Kerviel kwam te voet Frankrijk binnen, waar hij zich zondagochtend moest melden bij de Franse politie. Beeld getty

Hij maakte er een mediaspektakel van. In zijn Italiaanse verblijfplaats Ventimiglia liet hij de massaal toegestroomde verslaggevers aanvankelijk weten dat hij in Italië zou blijven. Hij eiste een onderhoud met president Hollande, teneinde hem te overtuigen van de dwalingen van de Franse justitie. 's Avonds had hij niet alleen zijn baard afgeschoren, maar bleek hij ook van mening veranderd. Hij zou zich netjes gaan melden in Frankrijk.

Vanaf zijn val heeft Kerviel zijn imago van zondebok voor een verdorven bankensysteem zorgvuldig gecultiveerd. De interne controles bij de bank schoten schromelijk tekort, verklaarde hij, speculeren werd aangemoedigd en zijn superieuren zouden op de hoogte zijn geweest van de risico's die hij nam. De Société Générale probeerde haar eigen falen te bedekken door hem als een eenzame gek af te schilderen, aldus Kerviel.

Spiritueel strijder tegen kapitalisme
Gaandeweg ontpopte hij zich steeds meer tot een spiritueel strijder tegen het kapitalisme. Na een 'ontmoeting' in februari met de paus in Rome - in werkelijkheid slechts een vluchtige uitwisseling tijdens een publieke audiëntie - besloot hij de terugreis naar Frankrijk te voet af te leggen, als een pelgrim tegen hebzucht en speculatie.

Tijdens die 'reinigende' tocht vond hij zijn 'oude waarden' terug, vertelde hij dit weekend. Kerviel: 'Van 2006 tot 2008 was mijn enige doel om zo veel mogelijk geld te verdienen. Destijds verheugden wij ons op de handelsvloer als een bedrijf mensen ontsloeg omdat de aandelen omhoog gingen. Tegenwoordig denk ik anders. Ik heb mezelf teruggevonden door de ontmoetingen met mensen die hebben geleden onder de crisis die grotendeels door het banksysteem is veroorzaakt.'

Volgens de Société Générale probeert Kerviel slechts zijn eigen straatje schoon te vegen. Maar antikapitalisten zijn populair in Frankrijk. Kerviel kan bogen op een steuncomité waarin een bisschop, een communistische senator en de prominente linkse politicus Jean-Luc Mélenchon zitten. Zijn aanhangers vormen een bont gezelschap. Hij werd begeleid door een priester, maar kon ook op sympathie rekenen onder leden van het Front National. De Franse justitie bleef onbewogen onder het spektakel, ook omdat de schuld van Kerviel in hoger beroep bevestigd is.

Kerviel tijdens zijn arrestatie. Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden