Franse militairen naar Bangui

De Centraal-Afrikaanse Republiek zakt weg in chaos en geweld. Na permissie van de VN stuurde Parijs donderdag extra soldaten naar de voormalige kolonie.

PARIJS - Frankrijk is donderdag begonnen aan een militaire actie in de Centraal-Afrikaanse Republiek om het toenemende geweld van milities tegen de burgerbevolking te stoppen. President Hollande nam deze beslissing nadat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gistermiddag het groene licht had gegeven voor deze operatie. Hollande zei ervan overtuigd te zijn dat de missie 'kort en succesvol' zal zijn.


In de Centraal-Afrikaanse hoofdstad Bangui werden gisteren hevige gevechten tussen islamitische en christelijke milities gemeld, waarbij zeker 130 doden zouden zijn gevallen. 'Gezien de urgentie heb ik besloten meteen in te grijpen', aldus Hollande. 'Van Frankrijk wordt verwacht dat zij een humanitaire ramp voorkomt.'


De Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) is al maanden ten prooi aan chaos en anarchie. Er is een vredesmacht van de Afrikaanse Unie aanwezig, bestaande uit militairen uit Tsjaad, Gabon en Kameroen. Deze troepen bleken echter niet in staat de orde te bewaren. Frankrijk probeerde al een half jaar de Veiligheidsraad te bewegen om toestemming te geven voor een interventie. Maar vooral de Amerikanen verzetten zich tegen een kostbare militaire operatie in Centraal-Afrika.


Frankrijk vreest een herhaling van Rwanda, waar de internationale gemeenschap niet in staat bleek een genocide te stoppen, ondanks herhaalde waarschuwingen. 'De geschiedenis leert ons dat de Veiligheidsraad moet optreden', zei Gerard Araud, de Franse ambassadeur bij de VN. Gisteren gaf de V-raad Frankrijk het vereiste mandaat.


Er waren al 600 Franse militairen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De troepensterkte zal binnen enkele dagen, zo niet binnen enkele uren, worden verdubbeld, aldus Hollande. Het is de bedoeling dat de interventie vier tot zes maanden zal duren, genoeg om de rust te herstellen in Bangui en langs de belangrijkste wegen van het land.


Christelijke milities

De gevechten van gisteren in Bangui, de hevigste tot nu toe, braken vroeg in de ochtend uit nadat christelijke militieleden een groot offensief tegen de hoofdstad hadden ingezet. 'De lijken liggen op straat', aldus een coördinator van Artsen zonder Grenzen in Bangui.


Een journalist van persbureau AP zag 48 lichamen in een moskee. AzG telde zeker 50 doden in het lokale ziekenhuis. Ook zijn er tientallen gewonden behandeld die kogelwonden hadden of verwond waren met machetes.


De problemen in de CAR, een voormalige Franse kolonie, begonnen in maart toen Séléka, een islamitische rebellenbeweging uit het noorden van het land, president Francois Bozizé verdreef. Deze installeerde haar eigen president, Michel Djotodia, maar die slaagde er niet in de orde te herstellen.


De strijd heeft steeds meer de trekken van een godsdienstconflict aangenomen. De Séléka, een samenraapsel van huurlingen uit buurland Tsjaad en de West-Soedanese regio Darfur, worden gesteund door de moslims in het noorden, die zich achtergesteld voelen in het overwegende christelijke land.


De christenen voelen zich op hun beurt bedreigd door de rebellen en hebben eigen anti-balaka-milities opgezet (balaka betekent machete). Sindsdien belagen beide partijen elkaar. Volgens de VN is 10 procent van de 4,6 miljoen inwoners op de vlucht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.