Franse media tonen geen foto's terroristen meer

De belangrijkste krant van Frankrijk, Le Monde, zal geen foto's van terroristen meer publiceren. Ook de belangrijkste nieuwszender van het land, BFMTV, laat geen foto's meer zien. De grote radiozender Europe 1 gaat nog verder en zal ook geen namen van terroristen meer noemen. De media hebben deze maatregelen aangekondigd, omdat ze niet meer willen meewerken aan een onbedoelde postume 'verheerlijking' van terroristen.

null Beeld epa
Beeld epa

Het debat over de foto's werd een dag na de aanslag in Nice aangezwengeld door Fatih Benslama, psycholoog en jihadexpert. Sommige terroristen richten een bloedbad aan omdat zij beroemd willen worden, stelde hij. 'Kunnen de media een pact sluiten om de foto's van de moordenaars niet meer te verspreiden. We moeten ze anoniem maken', aldus Benslama. Op de website Change.org werd een petitie geplaatst die opriep tot mediastilte over de identiteit van terroristen. Inmiddels hebben 74 duizend mensen de petitie ondertekend. Gisteren bepleitte filosoof Bernard-Henri Lévy een 'groot akkoord' tussen de media om 'noch de naam, noch de foto, noch het levensverhaal van jihadistische moordenaars' te verspreiden. Ook Juliette Méadel, staatssecretaris voor hulp aan slachtoffers, riep op tot terughoudendheid.

Volgens hoofdredacteur Jérôme Fénoglio van Le Monde moeten de media nadenken over hun rol, als zij 'de strategie van de haat' van IS willen breken. Hij kondigde aan dat de redactie verder zal debatteren over een verantwoorde verslaggeving over terrorisme.

Journalist David Thomson, een prominente jihadexpert van Radio France International, toonde zich sceptisch over de fotoban. 'De jihadisten hebben de massamedia niet meer nodig. We leven niet meer in de tijd waarin Bin Laden een VHS-videocassette bij Al-Jazeera liet bezorgen', aldus Thomson.

Complottheorieën

Jihadisten hebben hun eigen persbureau's, websites en sociale media. Binnen die 'jihadosfeer' worden 'helden' verheerlijkt die bij het grote publiek helemaal niet bekend zijn, aldus Thomson. Bovendien kan het achterhouden van informatie voedsel geven aan de complottheorieën die op internet toch al zo populair zijn.

Terroristen gaan niet tot actie over omdat ze beroemd willen worden, stelt Thomson, maar omdat ze ideologisch gedreven zijn.

Hoofdredacteur Hervé Béroud van BFMTV is echter overtuigd van de juistheid van zijn beslissing, ook uit respect voor de slachtoffers. 'Wij willen deze mensen niet te veel aandacht geven, met foto's die op een nieuwszender de hele dag voorbij komen', aldus Béroud. 'Ik geloof niet dat we daarmee bereiken dat jihadisten niet tot actie overgaan. Dat zou te simpel zijn. Onze keuze is gericht op onze kijkers.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden