Franse mannen zijn tegenwoordig massaal aan de e-peuk

Cécile Narinx en Arno Kantelberg bespreken elke week de stijl van een wereldstad. Opdat u, toerist, er de volgende keer net iets minder opvalt. Vandaag: Parijs.

Cécile Narinx en Arno Kantelberg
null Beeld Elodie Lascar
Beeld Elodie Lascar

A: Ik kom er niet zo gek vaak, maar hoe moeilijk kan het zijn, in Parijs opgaan tussen de Parijzenaars? Gauloise op de onderlip, alpinopet op, stokbrood onder de arm en voilà. Geen poule zal me herkennen als Hollander.

C: Een blinde kip herkent je nog. Je bent veel te lang om als Fransoos door het leven te gaan.

A: De Gaulle was één meter zesennegentig!

C: Het gros der Parijzenaars komt meer in de buurt van onderdeur Sarkozy. De gemiddelde monsieur is nog geen 1 meter 75. Beetje door de kuierlatten zakken dus, als je onopvallend wilt promeneren over de Rue du Faubourg-Saint Honoré. Of je blijft de hele dag op je terrasstoel zitten achter Le Canard Enchaîné, dan zal niemand je aanzien voor een Batave.

A: Dan kan ik tenminste een sigaret opsteken à la Serge Gainsbourg.

C: Helaas, Franse mannen zijn tegenwoordig massaal aan de e-peuk. In Parijs roken alleen de vrouwen nog tabak.

A: Die zullen dan wel allemaal uit de bouche meuren.

C: Valt reuze mee. Franse mannen rieken trouwens wél onbedaarlijk uit de waffel. Ik heb in de jaren dat ik voor een Parijs' blad werkte de nodige Franse heren geluchtkust - naast elke wang een, nóóit drie - of langdurig moeten aanhoren, maar nondedju, dat was geen feest. Het lijkt wel alsof mannen bij het Franse staatsburgerschap chronische halitosis cadeau krijgen.

A: Komt waarschijnlijk door het nuttigen van al die stinkkaas.

C: Of het is gewoon een gebrekkige mondhygiëne. Of allebei.

A: Ik heb wel eens ergens gelezen dat Parijzenaars überhaupt niet zo heel fris zijn. Dat ze - in tegenstelling tot Surinamers, die soms wel drie keer per dag douchen en zelfs hun tong nog poetsen - gewoon zo uit bed in de kleren stappen. Dat je dus van onder de kraag de seks van de afgelopen nacht nog ruikt.

C: Ze liggen graag lang in bed en hebben 's morgens altijd haast. Voor vrouwen is het ook geen enkel probleem om ongewassen en ongekamd haar te hebben, en ongelakte nagels. Zut alors! Laissez-faire! Ruiken naar seks is een lange neus naar de rest van het preutse Europa, zo van: wij Fransen hebben de wildste nachten.

A: Maar Hollande ging met zijn brommert toch altijd in de middag bij zijn buitenvrouw op visite?

C: 's Middags tussen vijf en zeven, dat zijn de uren die Parijzenaars bij hun maîtresse (m/v) doorbrengen. Een pretje buiten de deur heet daar ook heel poëtisch een cinq-à-sept.

A: Eten ze daarom ook zo laat? Laatst zat ik om half acht in een verder volkomen lege tent.

C: Om acht uur of eerder gaan eten, 'comme des Allemands', is iets voor ouwe lullen die op tijd in bed willen liggen. Half negen, negen uur is een normale tijd voor het diner. En ga gerust in je eentje eten, dat is heel Frans, zeker als je een boek meeneemt.

A: Ze staan zelfs te lezen in de metro.

C: Dat is vooral handig, dan kun je stoïcijns in je boek blijven turen als er weer een talentvrije scharrelaar met soundmixer binnenkomt en een erbarmelijke versie van Joe Dassins Aux Champs-Elysées de coupé in slingert.

A: De muzikanten in de metrogangen zijn wél goed, maar die hebben auditie moeten doen begrijp ik.

C: Klopt. Goeie accordeonisten - niveau Kermisklanten - en beleefde clochards geef ik wat, net als de locals doen. Wat ook goed is om te weten in dit verband: wees overdag niet te underdressed en 's avonds niet te overdressed. Parijzenaars kleden zich 's morgens aan voor het werk in gedekte en neutrale kleuren en gaan 's avonds meteen uit het werk door naar restaurant of theater. Dus laat zowel je knalrooie Gaastra-polo met geruite bermuda als je velours smoking thuis. Denk liever: wat zou Emmanuel Macron dragen? Vrouwen kunnen zich geen buil vallen aan de looks van beroeps-Parisienne Ines de la Fressange. Of Carla Bruni. Even naar A.P.C. of Comptoir des Cotonniers voor iets donkerblauws, sandalette met laffe hak of ballerina aan de voeten en klaar ben je.

null Beeld Elodie Lascar
Beeld Elodie Lascar

A: En hoeveel fooi geven we?

C: Afronden naar boven in taxi's, 5 tot 10 procent in restaurants, tientje of twee achterlaten voor kamermeisje op dag van vertrek. Demonstratief 10 cent achterlaten als de service echt abominabel is.

A: Verder nog een gouden tip?

C: Nooit op tijd komen, dat is onbeleefd. Kwartier later dan afgesproken tijd is prima.

A: Ah, dus die Parijzenaars hebben toch iets Surinaams in zich.

Cécile Narinx is hoofdredacteur van Harper's Bazaar en Arno Kantelberg van Esquire.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden